Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής
Υλικά
3 κυδώνια
½ κούπα σπανάκι
10 κάστανα
½ ποτ. λευκό ξηρό κρασί
6 κ.σ. σησαμέλαιο
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. ρόδι
¼ κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζεις και κόβεις τα κυδώνια σε κύβους. Χαράσεις σταυρωτά τα κάστανα και τα ψήνεις στη σχάρα, στο γκριλ ή στο τζάκι. Όταν ψηθούν καλά, τα καθαρίζεις και τα σοτάρεις για λίγο με δυο κουταλιές σησαμέλαιο. Προσθέτεις τα κυδώνια και σοτάρεις μέχρι να πάρουν χρώμα. Μετά από λίγο σβήνεις με το κρασί και αφήνεις για λίγα λεπτά να σιγοβράσουν και όταν εξατμιστεί το κρασί αφαιρείς από τη φωτιά.
Κόβεις το σπανάκι με το χέρι. Καλύτερα όταν κόβεις λαχανικά να μην χρησιμοποιείς μαχαίρι γιατί οξειδώνονται.
Σε ένα μικρό μπολ ή βαζάκι ανακατεύεις τρεις κουταλιές σησαμέλαιο, μια κουταλιά ξύδι, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τοποθετείς το σπανάκι σε μπολ, ρίχνεις τη σάλτσα και ανακατεύεις. Από πάνω προσθέτεις τα κάστανα με τα κυδώνια και το ρόδι.
Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)