Χοιρινό με σέλινο
Υλικά
1,5 κιλό χοιρινό κρέας
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
800γρ. σέλινο
1 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κορν φλάουερ
για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμός 2 λεμονιών
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το σέλινο και σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό το ζεματάμε για 3 περίπου λεπτά. Σουρώνουμε το σέλινο και δεν πετάμε το νερό γιατί θα μας χρειαστεί καθόλη τη διάρκεια του μαγειρέματος
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Σε δυνατή φωτιά «γυρνάμε» το κρέας με το ξερό κρεμμύδι για 10 περίπου λεπτά χωρίς να έχουμε προσθέσει το ελαιόλαδο. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά στο να γίνει το κρέας μαλακό
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας
Σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για άλλα 5 περίπου λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε 3 κούπες από το ζωμό σέλινου που έχουμε κρατήσει, αλατοπιπερώνουμε, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα σε μεσαία θερμοκρασία.
Κόβουμε το σοταρισμένο σέλινο σε κομμάτια 4-5 εκατοστών, σαν να κόβαμε σαλάτα. Προσθέτουμε το σέλινο στο φαγητό και μαγειρεύουμε για άλλη μισή ώρα.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο αφαιρούμε τη σάλτσα του σε ξεχωριστό σκεύος για να τη χρησιμοποιήσουμε στο αυγόκομμα.
Αν η σάλτσα του φαγητού μας δεν είναι πηχτή και έχει νερό – το διαπιστώνουμε από τις φυσαλίδες του βρασμού: αν είναι διαφανείς το φαγητό έχει ακόμα νερό-, προσθέτουμε σε μια κατσαρολίτσα 1 κούπα κρύο ζωμό σέλινου και διαλύουμε 1 κουταλιά κορν φλάουερ. Βράζουμε και μόλις έχουμε μια κρέμα που έχει γλασάρει, την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό και ανακατεύουμε απαλά.
Για το αυγολέμονο, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζεστή σάλτσα του φαγητού μας.
Προσθέτουμε με μεγάλη κουτάλα την αυγοκομμένη σάλτσα στο φαγητό και ανακατεύουμε απαλά.
Tips
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σέλινο με σέλερι για πιο απαλή γεύση
Αν προσθέσετε και πράσο θα απολαύσετε ένα χοιρινό πρασοσέλινο.
Αν βρείτε σελινόριζα μπορείτε να την προσθέσετε στο φαγητό κομμένη σε κυβάκια. Θα δώσει άρωμα και θα βοηθήσει ώστε να είναι η σάλτσα πιο πηχτή
Παραλείψετε το αυγολέμονο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα
Πηγή: demideli.com