Πρώτο πιάτο
4. Μανιταρόσουπα
Οι λάτρεις των μανιταριών υποστηρίζουν ότι τα μανιτάρια είναι γευστικότερα από το καλύτερο κρέας. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φτωχά σε θερμίδες και έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Θα μας χορτάσουν! Πλούσια σε φυτικές ίνες που προκαλούν τον κορεσμό και σερβιρισμένα ως σούπα στο πρώτο πιάτο θα ικανοποιήσουν τη λιγούρα μας και θα μας δώσουν την αίσθηση του μέτρου ως προς την ποσότητα που θα φάμε. Η προτεινόμενη συνταγή είναι η εξής:
Υλικά (για 8 άτομα)
- 500g ποικιλίας μανιταριών (λευκά πλευρώτους, πορτομπέλο, πορτσίνι κ.ά.)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ποτηράκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 κ.σ. καρύδι τριμμένο
- 400ml νερό
- 1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι , Πιπέρι, Μαϊντανό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε ελάχιστο νερό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με νερό. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι και το καρύδι κι αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαγειρευτούν τα μανιτάρια και να βράσει καλά το ρύζι (20-25 λεπτά περίπου). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.