Βασιλόπιτα η Παραδοσιακή
Υλικά
5 1/2 φλιτζ. αλεύρι
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 1/2 φλιτζ. βούτυρο
1 1/4 φλιτζ. ζάχαρη
5 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη
αμύγδαλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και του προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ. Ρίχνουμε το βούτυρο στο μείγμα της ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τις βανίλιες.Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια με 2 σταγόνες λεμόνι σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά (για να μείνει αφράτη) την μαρέγκα μέσα στη ζύμη. Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα στους 180 βαθμούς (ανάλογα με το φούρνο). Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ζάχαρη άχνη και αμύγδαλα.