Θερμοκρασίες τηγανίσματος

tipskathariothtas_tn_20.jpg

• O χρόνος τηγανίσματος με ελαιόλαδο, καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 4-5 λεπτά και η θερμοκρασία να είναι ήπια. 

• Οι ειδικοί θεωρούν κατάλληλη θερμοκρασία τηγανίσματος για το ελαιόλαδο τους 160-180ο C (δηλαδή στα 3/4 της σκάλας της κουζίνας σας, λίγο πάνω από τη μέση).

• Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (μέχρι και πέντε φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια), δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνάτε τα 15-20 λεπτά τηγανίσματος στους 180ο C.

• Όσο για τα σπορέλαια, συστήνονται ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές του ελαιόλαδου (κάτω από 160ο C), αφού δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

• Σε θερμοκρασία πάνω από τους 180ο C, μάλιστα, διασπώνται σε προϊόντα βλαβερά για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλο χρονικό διάστημα τηγανίσματος), είναι πιθανό να παραχθούν ακόμα και καρκινογόνα τοξικά.