Στην γαστρονομική μου επίσκεψη με την Κουζινα της Μαμάς στο Πιεμόντε της Β.Ιταλίας, δύο χρόνια πριν, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω αυθεντική Πανακότα,καθώς το Πιεμόντε θεωρείται ο τόπος προέλευσης της συνταγής αυτής. Πανακότα σημαίνει,μαγειρεμένη κρέμα, και αν την φτιάξεις με τον σωστό τρόπο είναι ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό!
Υλικά
3 φύλλα ζελατίνας
200 ml κρέμα γάλακτος
300 ml γάλα φρέσκο
2 κουτ. ζαχαρη
1 δόση βανίλια
Γλυκό κουταλιού της προτίμησης σου
Εκτέλεση
Αρχικά ρίχνεις τα φύλλα ζελατίνας σε νερό και τα αφήνεις να μαλακώσουν.Το νερό πρέπει να είναι κρύο, γιατί αν είναι ζεστό τα φύλλα θα λιώσουν και θα τα ψάχνουμε! Στη συνέχεια ρίχνεις στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύεις καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτεις και την βανίλια. Κατεβάζεις το μείγμα από την φωτιά, πριν πάρει βράση. Το χύνεις σε μικρά φορμάκια. Βάζεις τα φορμάκια στο ψυγείο για 4 ώρες, ώσπου να πήξει η κρέμα. Η πανακότα πήζει στο ψυγείο, όχι στην κατσαρόλα. Για να ξεφορμάρεις το γλυκό, βυθίζεις τα φορμάκια σε ζεστό νερό. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρεις περιχύνεις κάθε μερίδα με σιρόπι από γλυκό κουταλιού.
Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)