Ελαιόλαδο και σπορέλαια
Πολλοί είναι που πιστεύουν ακόμα και σήμερα πως το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες, και άρα είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τα «ελαφριά» σπορέλαια (σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο). Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής διαφημιστικής καμπάνιας για τα λάδια αυτά, κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και της μεγαλύτερης ρευστότητας των σπορέλαιων, του δυνατότερου αρώματος και της εντονότερης γεύσης του ελαιολάδου. Σήμερα πλέον είναι κοινά αποδεκτό από διαιτολόγους και άλλους επιστήμονες ότι η κατανάλωση του ελαιόλαδου παρέχει σαφώς υψηλότερης θρεπτικής αξίας λιπαρά οξέα, που είναι κυρίως μονοακόρεστα, με τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων (9 θερμίδες ανά γραμμάριο), με όλα τα άλλα λάδια. Έτσι, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο δίνει λίγο περισσότερο από 90 θερμίδες, όσες ακριβώς και τα σπορέλαια. Οι θερμίδες όμως αυτές είναι σαφώς πιο υγιεινές για τον οργανισμό μας, λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών ουσιών όπως π.χ. η βιταμίνη Ε, οι οποίες έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση. Βέβαια, τόσο το ελαιόλαδο όσο και τα άλλα λάδια απαιτούν προσοχή στην κατανάλωση τους, μια και συμβάλλουν στην επιβάρυνση μας με θερμίδες λίπους και την αύξηση του σωματικού μας βάρους.
Τι να διαλέξετε; σίγουρα το ελαιόλαδο, αλλά με μέτρο και πάντα το “παρθένο” ελαιόλαδο, και όχι το “ραφινέ”.