Έχουμε λοιπόν το φαινόμενο να εμφανίζονται κατά καιρούς διατροφικοί μύθοι που συχνά μας παραπλανούν και μας δημιουργούν λανθασμένη εικόνα για τα τρόφιμα αυτά. Τρόφιμα, για τα οποία έχουν δημιουργηθεί τέτοιοι διατροφικοί μύθοι είναι: το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια, η ζάχαρη και η φρουκτόζη, το λευκό ψωμί και το ψωμί σικάλεως, το μέλι, τα αμυλούχα τρόφιμα, η φακή και το σπανάκι, το κοτόπουλο και το χοιρινό, τα κατεψυγμένα λαχανικά, η μαγιονέζα λάϊτ.