Φτιαξ΄ το μόνος σου χωρίς συντηρητικά!

ftiaxtomonossou_home.jpg

08

8. Σπιτικός πελτές ντομάτας

Υλικά

motoΝτομάτες (περίπου 10 κιλά), διαλέξτε ντομάτες με πολύ σάρκα και λίγα σπόρια (πχ πομοντόρια)
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Προαιρετικά: βασιλικός, φρέσκια ρίγανη ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας σας
Γυάλινα βάζα που να σφραγίζουν καλά
Μία πολύ μεγάλη κατσαρόλα

Εκτέλεση

Πλύντε καλά τις ντομάτες, κόψτε τα κοτσάνια, χαράξτε τις από την κάτω πλευρά σε σχήμα σταυρού, βουτήξτε τις για πολύ λίγο μέσα σε νερό που βράζει και αμέσως μετά βάλτε τις σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα τις ξεφλουδίσετε πολύ εύκολα. Κόψτε τις στα 2 και ξεσποριάστε τις με τα δάχτυλά σας. Βάλτε τις στο μπλέντερ μέχρι να λιώσουν και στη συνέχεια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό αλάτι. Αφήστε τις να βράσουν για αρκετή ώρα, μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά και να έχετε μια συμπυκνωμένη σάλτσα. Σε περίπτωση που θέλετε να αρωματίσετε τον πελτέ σας, βάλτε προς το τέλος του βρασμού ένα ολόκληρο κλωνάρι από φρέσκο βασιλικό ή φρέσκια ρίγανη και αφαιρέστε μόλις τελειώσει ο βρασμός.

Όταν η σάλτσα είναι ακόμα καυτή μοιράστε τη στα γυάλινα βάζα και γεμίστε τόσο ώστε να αφήσετε ένα μικρό κενό που θα γεμίσετε αμέσως μετά με ελαιόλαδο (μέχρι επάνω). Μόλις βάλετε και το λάδι κλείστε αμέσως τα καπάκια κι αναποδογυρίστε τα βάζα. Αφήστε τα έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αποθηκεύστε σε σκοτεινό ντουλάπι μέχρι να τα χρειαστείτε. Όταν ανοίξετε ένα βάζο, μετά αποθηκεύστε στο ψυγείο. Για να διατηρηθεί και στο ψυγείο περισσότερο, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε λίγο πελτέ ρίξτε μέσα στο βαζάκι λίγο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια.

arrow_previous arrow_next