7. Σπιτικές λιαστές ντομάτες
Υλικά
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις ντομάτες και τις κόβετε στη μέση, αφαιρώντας το πράσινο κοτσάνι. Απλώστε τις πάνω σε τελάρα με το κομμένο μέρος προς τα πάνω (ή απλώστε σε ένα μεγάλο, μη μεταλλικό, δίσκο), πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και αφήστε τις στον ήλιο και στον αέρα να στεγνώσουν. Για να εμποδίσετε τα έντομα να πλησιάζουν στις ντομάτες σας σκεπάστε τις με τούλι. Τις αφήνετε στον ήλιο για 4-5 ημέρες περίπου. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμες όταν τις πιέζετε και δεν βγάζουν πλέον καθόλου υγρά. Σε περιόδους που δεν έχει πολύ ήλιο, μπορείτε να τις βοηθήσετε να στεγνώσουν γρηγορότερα βάζοντάς τις στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία (120 βαθμούς) για λίγη ώρα μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Αν πάλι δεν θέλετε να περιμένετε 4-5 μέρες, βάλτε τις ντομάτες κομμένες στα 2 σε ταψί με λαδόκολλα, με το κομμένο μέρος και πάλι προς το πάνω, πασπαλίζετε με αλάτι (και ελάχιστη ζάχαρη αν θέλετε), λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, και τις βάζετε στο φούρνο για όλο το βράδυ (10-12 ώρες) στους 120 βαθμούς. Οι ντομάτες θα χάσουν τα υγρά τους, αλλά θα μείνουν κάπως μαλακές. Τις αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τις αποθηκεύσετε σε γυάλινα βάζα.
Βάζετε τις λιαστές ντομάτες σε βάζα και προσθέτετε λαδόξιδο (4 μέρη λάδι, 1 ξίδι), τόσο όσο χρειάζεται για να τις καλύψει. Ανάμεσα στις ντομάτες βάλτε φύλλα δάφνης, κόκκους μαύρους πιπεριού και 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά).