6. Αμπελόφυλλα για όλο τον χρόνο
Τα καλύτερα αμπελόφυλλα θα τα βρούμε στα κλήματα σταφίδας και η καλύτερη περίοδος για να τα μαζέψουμε είναι ο μήνας Μάιος. Από κάθε κληματόβεργα μαζεύουμε 2 έως 3 φύλλα τα οποία βρίσκονται μετά το τρίτο φύλλο μετρώντας από την άκρη της κληματόβεργας. Προσέχουμε το μέγεθός τους έτσι ώστε να μπορούμε να τυλίγουμε μέσα σε αυτά τα ντολμαδάκια μας. Επίσης, μαζεύουμε και κάποια μεγάλα φύλλα (ξεχωριστά) τα οποία χρησιμοποιούμε για να στρώσουμε τον πάτο της κατσαρόλας. Καθώς τα κόβουμε, τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να μπορούν να μεταφερθούν χωρίς να τσακιστούν. Μόλις μαζέψουμε τα αμπελόφυλλα, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Στη συνέχεια με μια βελόνα και κλωστή τρυπάμε κάθε φύλλο εκεί που ξεκινούσε το κοτσάνι του και δημιουργούμε αρμαθιές με αμπελόφυλλα. Καλό θα είναι να μετράμε τα αμπελόφυλλα που βάζουμε σε κάθε αρμαθιά και να φτιάχνουμε αρμαθιές με ίδιο αριθμό φύλλων, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς μας. Κρεμάμε τις αρμαθιές σε ένα σκιερό και σχετικά δροσερό μέρος και τα αφήνουμε να ξεραθούν. Όταν ξεραθούν ΚΑΛΑ μπορούμε να φυλάξουμε τις αρμαθιές μας μέσα σε σακούλες έτσι ώστε να μην σκονίζονται. Όταν χρειαστούμε τα αμπελόφυλλα, παίρνουμε μια αρμαθιά και την βουτάμε, κρατώντας την από την κλωστή, σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά, μέχρι να πρασινίσουν τα φύλλα. Τα αμπελόφυλλα είναι έτοιμα για χρήση.