4. Σπιτικοί κύβοι λαχανικών
Υλικά
Εκτέλεση
Επιλέξτε φρέσκα λαχανικά που σας αρέσουν. Καλό είναι να μη λείπουν τα καρότα, το σέλινο και τα κρεμμύδια. Ένας ωραίος συνδυασμός φρέσκων λαχανικών είναι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, καρότα, σέλινο, κρεμμύδια και πράσα. Πλύντε και καθαρίστε τα λαχανικά και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Βάλτε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάζει. Προσθέστε στην κατσαρόλα ένα δεμένο ματσάκι από φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθο, μαϊντανό και μάραθο, ή ένα τουλπάνι με βασιλικό ή δυόσμο και λίγο σκόρδο. Προσοχή! Μην βάλετε πολλά μυρωδικά γιατί θα σκεπάσετε τη γεύση των λαχανικών! Πασπαλίστε, με αλάτι και πιπέρι και βράστε τα για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα, περάστε τα από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές και ξαναρίξτε τα στο ζωμό. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να πάρουν άλλη μία βράση μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και να έχετε ένα παχύρρευστο μείγμα. Όταν ο ζωμός κρυώσει, αδειάστε τον σε παγοθήκες και βάλτε στην κατάψυξη, όπου μπορείτε να το διατηρήσετε για αρκετό διάστημα (4-5 εβδομάδες). Χρησιμοποιήστε τους κύβους σας σε ριζότο, σε λαδερά, σε σούπες και σάλτσες! Υπολογίστε ότι για 4-5 μερίδες φαγητού θα χρειαστείτε περίπου 3 κύβους.