Διατροφή: Υγιές σώμα… υγιής όραση!

new26_3550032_s.jpg
Καταναλώνοντας άφθονα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και ποικίλωv χρωμάτων φρούτα μπορεί να αυξήσει την απόδοση της όρασής σας αλλά και να εμποδίσει οφθαλμικές παθήσεις που οφείλονται στη ηλικία, όπως είναι ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, μια κατάσταση που στο τέλος οδηγεί σε τύφλωση.

Τα σουπερ θρεπτικά συστατικά στις τροφές αυτές που καταπολεμούν τα οφθαλμικά προβλήματα, είναι δυο καροτινοειδή που ονομάζονται lutein (λουτεΐνη) και zeaxanthin (ζεαξανθίνη).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και τα δυο είναι κρίσιμα για την υγεία των ματιών, ενώ παράλληλα κάνουν καλό και στο υπόλοιπο σώμα.

Θα τα βρείτε στο σπανάκι, στο καλέ, στο μπρόκολο, στο κολοκύθι στα πράσινο γογγύλι και στα λαχανάκια Βρυξελών όπως και στο πορτοκάλι, στο σταφύλι, στο ακτινίδιο, στο μήλο, στο αβοκάντο και στο δαμάσκηνο.

Γεμίστε το πιάτο του δείπνου σας με όλα αυτά τα λαχανικά, μαζί με την πηγή πρωτεΐνης σας και προσθέστε 1 ή 2 από τα φρούτα που αναφέραμε στο καθημερινό σας ρόφημα πρωτεΐνης.

Πηγή: newsdiet.gr

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος