Το κλειδί στην πρόληψη των ιώσεων είναι η υιοθέτηση μακροπρόθεσμων καλών διατροφικών συνηθειών. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ασθενήσουμε για να εφαρμόσουμε υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, αλλά θα πρέπει σε καθημερινή βάση να μεριμνούμε για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας μέσω της φυσικής διατροφής. Τα φυσικά τρόφιμα είναι οι καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών καθώς τα παρέχουν σε μοναδικούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα ένα πορτοκάλι πλεονεκτεί σε σχέση με ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, αφού είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, φυλικού οξέος, βιταμίνης B6 και αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών. Ενώ, γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες πρόσληψης της δεν επιφέρουν επιπλέον προστασία κατά των ιώσεων. Συνολικά γνωρίζουμε ότι για την προστασία από ιώσεις πρέπει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνονται οι ποσότητες βιταμινών C, A και Ε που απαιτούνται.