Τα σωστά θρεπτικά συστατικά και τα σωστά λιπαρά, βασικά εφόδια για το σχολείο.

new26_FG new Girl ties shoe.jpg

ΤΑ «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ…

H επιστροφή στο σχολείο σημαίνει και αλλαγές στο πρόγραμμα, οπότε είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξαναρχίσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά ακολουθούν σωστή διατροφή, που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν και να έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

Και ενώ η διατροφή των παιδιών είναι ένα από τα πιο «καυτά θέματα» αυτές τις ημέρες που τα σχολεία ξανανοίγουν, υπάρχει μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών, που συχνά «παρεξηγείται» με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση: Αυτή η κύρια κατηγορία θρεπτικών συστατικών είναι τα λιπαρά.

Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν τα παιδιά μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει το σωστό τύπο λιπαρών με συστατικά τροφών που έχουν ανάγκη, για «επιτυχίες» στην τάξη.

 «Τα λιπαρά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι όλα τα λιπαρά είναι βλαβερά» αναφέρει η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS.

«Βλέπουμε πολλούς γονείς να προσπαθούν να αποφύγουν ή να μειώσουν τα λιπαρά στη διατροφή των παιδιών τους, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η πιο υγιεινή επιλογή για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Όμως, αυτό που πρέπει να ξέρουν οι γονείς είναι ότι τα λιπαρά είναι απαραίτητα και κύρια θρεπτικά συστατικά στη διατροφή και το πιο σημαντικό είναι να μάθουν να επιλέγουν τα «καλά» λιπαρά, που είναι γνωστά και ως «ακόρεστα» και βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια και στις μαλακές φυτικές μαργαρίνες».

Γιατί η επιλογή του είδους των Λιπαρών είναι τόσο σημαντική;

57566913_20Τα διαιτητικά λιπαρά είναι απαραίτητα για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν τα παιδιά όπως πρέπει. Ορισμένα ακόρεστα λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών. Γενικότερα, βοηθούν στην απορρόφηση των σημαντικών λιποδιαλυτών βιταμινών.

Οι ειδικοί συστήνουν τα λιπαρά να παρέχουν το 30-35% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης στα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 4-18 ετών.

Τα λιπαρά, είναι σαφώς ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Γιατί λοιπόν έχουν τόσο κακή φήμη;

Επειδή δεν είναι όλα τα λιπαρά, ίδια. Υπάρχουν τα ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται σε προϊόντα που παρασκευάζονται από ζωικά λιπαρά όπως το βούτυρο αγελάδας και το μπέικον.

Αυτά τα λιπαρά και τα προϊόντα που τα περιέχουν θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που έχουν στα επίπεδα των λιπιδίων, ακόμη και σε παιδιά.

Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, οι ειδικοί συστήνουν ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα της πρόσληψης λιπαρών πρέπει να προέρχονται από πηγές «καλών» ακόρεστων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων λιπαρών οξέων1.

Το σώμα χρειάζεται τα απαραίτητα λιπαρά κάθε μέρα αλλά δε μπορεί να τα συνθέσει, έτσι πρέπει να τα προμηθεύεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Καλές πηγές απαραίτητων λιπαρών είναι: τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το σησαμέλαιο και η μαλακή φυτική μαργαρίνη.

Οι τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τα λιπαρά, προωθούν την αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών με λιπαρά, που βρίσκονται στα φυτικά έλαια και στα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά, όπως η μαλακή φυτική μαργαρίνη.

Φέτος, επιστρέψτε «στα θρανία» έχοντας κάνει την επιλογή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μέρος της καθημερινότητάς σας.

Η προετοιμασία απλών σνακ και γευμάτων για τους μικρούς μαθητές είναι λιγότερο χρονοβόρα απ’ ότι πιστεύουμε. Για παράδειγμα: το να δώσουν οι μαμάδες καθημερινά στα παιδιά τους μεγάλο μέρος των απαραίτητων λιπαρών που χρειάζονται είναι τόσο εύκολο, όσο το άλειμμα μαργαρίνης σε σάντουιτς και η χρήση μαργαρίνης στην προετοιμασία φαγητών και γλυκών όπως μια απλή ομελέτα ή ένα κέικ.

Και επειδή όλοι ξέρουμε τη σημασία του σωστού πρωινού, δεν το παραλείπουμε. Αλείφουμε μαργαρίνη – αντί για βούτυρο αγελάδας – σε ένα τοστ ολικής άλεσης και συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι γάλα ή ένα φρεσκοστυμμένο χυμό.

1. Source WHO/FAO. Joint WHO/FAO expert consultation “Diet, Nutrition, and the prevention of chronic diseases”. WHO Technical report series 916. Geneve, 2003