Δίαιτα και ουρικό οξύ

new26_3649912a_m.jpg
Η δίαιτα με πολλούς τρόπους μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ή στα ούρα όπως αναλύεται πιο κάτω.

  • Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν ουρική αρθρίτιδα είναι παχύσαρκοι.

  • Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλης προκαλεί αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα το οποίο με την σειρά του όταν υπερβαίνει ορισμένα επίπεδα αναστέλλει την νεφρική διήθηση του ουρικού οξέος.

  • Το ουρικό οξύ αυξάνει κατά την νηστεία.

  • Πουρίνες της δίαιτας – οι νουκλεοπρωτεΐνες της δίαιτας στα φυσιολογικά άτομα είναι η αιτία αλλά το πολύ για το 50% του ουρικού οξέος του αίματος και δεν είναι δυνατό να ευθύνονται για τις υψηλές συγκεντρώσεις του όπως συμβαίνει στα υπερουριχαιμικά άτομα.

  • Δίαιτες πλούσιες σε λίπη αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος γιατί μειώνουν την αποβολή του στα ούρα. 

Διαιτητική

Αμφισβητείται πολύ σήμερα η έμφαση η οποία δίνεται στον περιορισμό των πουρίνων για την αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας. Τα κατάλληλα φάρμακα έχουν αντικαταστήσει την ανάγκη για πολύ αυστηρό περιορισμό των πουρίνων στη δίαιτα. Από την άλλη πλευρά είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει μια δίαιτα ελεύθερη σε πουρίνες, γιατί σχεδόν όλες οι τροφές έχουν κάποια ποσότητα από νουκλεοπρωτεΐνες.

Ο ενδογενής σχηματισμός του ουρικού οξέος πολύ λίγο επηρεάζεται από τις διαιτητικές πουρίνες.

Το διαιτολόγιο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σχετικό περιορισμό των λιπών, φυσιολογική κατανάλωση πρωτεϊνών και αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων οι οποίοι έχουν την τάση να αυξάνουν την απέκκριση του ουρικού οξέος, επίδραση η οποία ενισχύεται και με τον αποκλεισμό τροφών στην δίαιτα που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πουρίνες ανάλογα με το στάδιο της πάθησης.

Οι περισσότερες πρωτεΐνες πρέπει να προέρχονται από αυγά, τυρί και γάλα τα οποία είναι φτωχά σε νουκλεοπρωτεΐνες. Άφθονη χορήγηση υγρών θεωρείται απαραίτητη για να υπάρχει κανονική διούρηση και αξιόλογη απέκκριση ουρικού οξέος.

Η αλκοόλη για λόγους που αναφέρθηκαν πρέπει να περιορίζεται. Άτομα τα οποία καταναλώνουν περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα έχουν υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος.

Ο καφές και το τσάι μπορούν να καταναλώνονται γιατί η καφεΐνη δεν μετατρέπεται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό.

Οξύ στάδιο.

Σε αυτό συστήνεται αυστηρός περιορισμός των τροφών που είναι πλούσιες σε πουρίνες. Συνήθως συνιστάται δίαιτα φτωχή σε λίπη, μέτρια σε πρωτεΐνες και πλούσια σε υδατάνθρακες. Υγρά όπως νερό και χυμοί φρούτων, πρέπει να χορηγούνται σε μεγάλες ποσότητες, πάνω από 3 λίτρα την ημέρα για να αυξηθεί η απέκκριση του ουρικού οξέος και να μειωθεί ο κίνδυνος για νεφρολιθίαση.

Ταξινόμηση των τροφών ανάλογα από την περιεκτικότητα τους σε πουρίνες:

1η ομάδα: Υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (100-1000 mgr πουρίνες ανα 100gr προϊόντος)

Αντζούγες

Μυαλά

Σκουμπρί

Αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Μύδια

Σαρδέλες

Αυγοτάραχο

Νεφρά

Χήνα

Εκχύλισμα κρέατος

Πάγκρεας

Ζύμη

Πέρδικα

Ζωμός κρέατος

Ρέγγα

Καρδιά

Σάλτσα κρέατος

Κυνήγι

συκώτι

2η ομάδα: Μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες (9-100 mgr πουρίνες ανα 100gr προϊόντος)

Κρέατα και ψάρια( εκτός από εκείνα της 1ηςομάδας )

Λαχανικά και όσπρια :

Πουλερικά

Αρακάς

Οστρακοειδή

Μανιτάρια

Σπανάκι

Σπαράγγια

Φακές

Φασόλια

3η ομάδα: Μικρή περιεκτικότητα σε πουρίνες

Αεριούχα ποτά

Μακαρόνια

Αλάτι

Ξηροί καρποί

Αυγό

Ξίδι

Βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι

Παγωτό

Γάλα, τυρί, γιαούρτι

Ρύζι

Γλυκίσματα

Σάλτσα λευκή

Δημητριακά

Σοκολάτα

Ελιές

Τσάι

Ζάχαρη. Καραμέλες

Φρούτα

Ζελέ

Χόρτα

Καφές

Ψωμί ή φρυγανιές

Καλαμπόκι

κρέμα

Λαχανικά(εκτός από εκείνα της 2ης ομάδας)

Η δίαιτα αυτή καλύπτει όλες τις διαιτητικές απαιτήσεις του ατόμου με πιθανή εξαίρεση τον σίδηρο για τις γυναίκες:

  

Ομάδα τροφίμων

Ποσότητα

Επιτρέπονται

Απαγορεύονται

Γάλα

3 ισοδ. Ή περισσότερα

Όλα τα γάλατα και τα προϊόντα τους

Κανένα

Ποτά και ροφήματα

Ελεύθερα

Καφές, τσάι, αναψυκτικά, ροφηματα

Αλκοολούχα ποτά

Κρέας ή υποκατάστατα

5 ισοδ.

Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο και φιστίκια

Τηγανιτά, χήνα, πάπια, κυνήγι, εντόσθια, σαρδέλες, αντζούγιες, σκουμπριά, χτένια

Αυγό

1-2

Σερβιρισμένα με οποιονδήποτετρόπο

Τυρί

1-2 ισοδ.

Όλα

Κανένα

Λίπος

5 ισοδ.

Όλα

Μπέικον

Ψωμί

5 ισοδ. Ή περισσότερα

Όλα εκτός από εκείνα που απαγορεύονται

Τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, γαριδάκια

Δημητριακά ή όσπρια

1 ισοδ.

Όσπρια και μπιζέλια με προσοχή

Όσπρια και μπιζέλια στο οξύ στάδιο

Χορταρικά

3 ισοδ. Ή περισσότερα

Όλα αλλά με προσοχή

Σπαράγγια και σπανάκι στο οξύ στάδιο

Πηγή: www.newsdiet.gr

Καραμπά Ειρήνη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος