Διακοπές: Τι θα φας εκεί που πας! Τοπικές συνταγές που δεν πρέπει να χάσετε! (Μέρος Α)

Topikessyntages_home.jpg

pastitsada

5. Κέρκυρα: Παστιτσάδα – Σοφρίτο – Μπουρδέτο

Παστιτσάδα 

Υλικά για 8 άτομα

4-5κιλά κόκκορα
500 γραμ. μακαρόνια
7 κρεμμύδια
3 κουταλιές της σούπας πολτό τομάτας
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
τυρί τριμμένο
5 γαρύφαλα
2 κομμάτια κανέλα
½ κουταλάκι βασιλικό αφυδατωμένο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε τα κρεμμυδια σε φέτες και πρίν να πάρουν χρώμα προσθέστε τα μπαχαρικά.
Ανακατέψτε για περίπου δύο λεπτά προσθέτοντας τον κόκκορα καθαρό και κομμένο σε κομμάτια. Ένα μυστικό για να γίνει πιο νόστιμο το κρέας είναι να του κάνετε τρύπες και να βάλετε τα μπαχαρικά μέσα.
Προσθέτετε ένα φλυτζάνι νερό και κρασί και αφήστε το να βράσει για 15 λεπτά.
Διαλύστε σε ένα φλυτζάνι με νερό τον πολτό τομάτας και προσθέστε το στην κατσαρόλα,σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1,30 ώρα μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. 
Ξεχωριστά βράστε τα μακαρόνια, στραγγίστε τα και μετά ρίξτε τα στην κατσαρόλα αφού πρώτα έχετε βγάλει τα κομμάτια κρέας. Ανακατέψτε καλά τα μακαρόνια έτσι που η σάλτσα να πάει παντού. Σερβίρετε τα μακαρόνια και στην άκρη τα κομμάτια κρέας, και ρίξτε τυρί τριμμένο. Μπορεί να σερβίρετε πρώτα τα μακαρόνια και μετά το κρέας. 
Μια αλλαγή θα ήταν να κάνετε την συνταγή με μοσχάρι.

Σοφρίτο 

Υλικά

1κιλό μοσχάρι
½φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι λευκό ξύδι
2 κουταλιές αλεύρι
2 μάτσα μαιντανό
10 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόψτε σε φέτες το κρέας, ψιλοκόψτε το μαιντανό και το σκόρδο.
Αφού ετοιμάσατε όλα τα συστατικά χτυπήστε τις φέτες απο το κρέας για να γίνουν πιο λεπτές και κόψτε τες σε μικρά κομμάτια. Πλύντε το κρέας και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας και ξεχωριστά ανακατέψτε το αλάτι το πιπέρι και το αλεύρι και μετά αλευρώστε το κρέας.
Ρίξτε το λάδι σε ένα τηγάνι και όταν ζεσταθεί βάλτε το κρέας μέσα και τσιγαρίστε το και απο τις δύο μεριές. Πάρτε ένα βαθύ σκεύος και βάλτε το μισό κρέας και τον μισό μαιντανό και το σκόρδο, προσθέστε πάνω στο υπόλοιπο κρέας τον υπόλοιπο μαιντανό και σκόρδο.
Ρίξτε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και το ξύδι, σκεπάστε και αφήστε το να βράσει για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να γίνει πηχτή.

Μπουρδέτο

Υλικά για 8 άτομα

1 κομμάτι βακαλάος ή σουπιά ή σκορπιός
3 κρεμμύδια
2 τομάτες ώριμες
4 πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι λάδι
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε και κόψτε σε κομμάτια το ψάρι που διαλέξατε.
Ρίξτε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάλτε το να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι για 3 λεπτά και μετά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτα.
Ξεφλουδίστε τις τομάτες και κόψτε τες σε φέτες, μετά κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και προσθέστε τα και τα δύο στην κατσαρόλα μαζί με ένα φλυτζάνι νερό. 
Σκεπάστε την κατσαρόλα και και αφήστε το να βράσει για περίπου 20 λεπτά. 
Προσθέστε το ψάρι και λίγο μαύρο πιπέρι. Σκεπάστε και πάλι την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει για 20-25 λεπτά. 
Σερβίρετε ζεστό.

Πηγή: http://www.corfu-kerkyra.eu

arrow_previous arrow_next