11. Νάξος: Προβάτσες (με χοιρινό ή κατσίκι ή μπακαλιάρο)
1 1/2 κιλό κρέας
2 κιλά προβάτσες
1 ματσάκι μάραθο
1 φλιτζάνι λάδι
1 ξερό κρεμμύδι κύβους
5 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα φρεσκοκομμένα
2 ποτήρια νερό, χυμό από δύο λεμόνια
προαιρετικά ένα αυγό και μια κουταλιά αλεύρι αν θέλουμε να αυγοκόψουμε
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα πλένουμε, τα βάζουμε σε βραστό νερό να πάρουν 2-3 βράσεις, τα κατεβάζουμε και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε κομμάτια το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε τις προβάτσες και τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Ρίχνουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Στο διάστημα των 30 λεπτών ρίχνουμε και το μάραθο και τα αφήνουμε 20 λεπτά ακόμη. Αν θέλουμε κάνουμε το αυγολέμονο και τα περιχύνουμε.
Πηγή: http://www.naxos.gr