10. Λέσβος: Σφιγγάτο Μανταμάδου
Υλικά
12-15 αυγά
2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1-1½ φλιτζάνι μυτζήθρα ξερή τριμμένη
½ κ. μυτζήθρα φρέσκια ανάλατη
2-3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
μαϊντανό, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδo για το ταψί
Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι, όχι καλά, με 3/4 φλιτζάνια νερό, το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και τη ξερή μυτζήθρα κι αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τη μυτζήθρα λιωμένη κι ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά, τα ρίχνουμε στο μίγμα, μαζί με τον μαϊντανό και το πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σε λαδωμένο ταψί, απλώνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Φτιάχνεται στο Μανταμάδο τη ημέρα των Αγίων Αποστόλων που παλιά τη γιορτάζανε με πολλές εκδηλώσεις (μεταξύ των οποίων η κούνια με τα αντίστοιχα τραγούδια). Οι αρραβωνιασμένες πήγαιναν στη πεθερά τους δώρα, μια κότα άσπρη και παχιά με τα πόδια δεμένα με κόκκινη κορδέλα κι ένα γλυκό τσουρέκι. Η πεθερά έκανε το τραπέζι στη νύφη όπου απαραίτητο πιάτο ήταν το σφιγγάτο.