Το β-καροτένιο βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά και στα φρούτα με πορτοκαλί – κίτρινο – κόκκινο χρώμα, έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και συνεπώς επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος και τη διατηρεί για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ακόμη μια ιδιότητα του είναι να προλαμβάνει τις πανάδες και τους ερεθισμούς της επιδερμίδας.
Εκτός από το β-καροτένιο υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τη διαδικασία του μαυρίσματος όπως είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός κ.α. Ας δούμε όμως ποια τρόφιμα αποτελούν καλές πηγές αυτών: