Μία παραδειγματική συνταγή Μαγειρικής Οικονομίας. Με λίγο κρέας που τα παλιά χρόνια ήταν πολύτιμο δίνουμε γεύση στο θρεπτικό και οικονομικό πλιγούρι. Με αυτόν τον τρόπο μία χοιρινή μπριζόλα 250γρ βγάζει ένα θρεπτικότατο πλήρες γεύμα για μία οικογένεια 4-5 ατόμων. Η συνταγή είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με δέκα απλά βήματα.
Υλικά
250 γρ. κρέας χοιρινό άπαχο
500 γρ. πλιγούρι χοντρό
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και βρασμένα σε νερό 5 λεπτά και στραγγισμένα
2 πράσα μόνο το άσπρο κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού άσπρο ξερό κρασί
Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβεις το κρέας σε λεπτά κομματάκια
Πλένεις καλά το πλιγούρι και το αφήνεις σε ένα μπολ με νερό για να φουσκώσει.
Βάζεις το λάδι σε μία κατσαρόλα ή τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνεις μέσα το κρέας που έχεις πρώτα στεγνώσει με χαρτί κουζίνας.
Γυρίζεις τα κομμάτια από το κρέας με μία ξύλινη κουτάλα, ώστε να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές και τα βγάζεις σε ένα πιάτο.
Ρίχνεις τώρα μέσα το κρεμμύδι και το τσιγαρίζεις και αυτό για 2-3 λεπτά και συνεχίζεις με τα πράσα.
Ρίχνεις το κρέας, το κρασί, αλάτι, πιπέρι και αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, αν χρειαστεί ρίχνεις λίγο ζεστό νερό
Κατεβάζεις το κρέας από τη φωτιά όταν έχει βράσει καλά και έχει δέσει η σάλτσα του.
Παράλληλα βράζεις το πλιγούρι σε νερό με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσει. Αν το έχεις μουλιάσει αρκετά χρειάζεται μόνο 4-5 λεπτά βράσιμο. Το σουρώνεις και το αφήνεις 5-10 λεπτά σκεπασμένο με μία βαμβακερή πετσέτα.
Ανακατεύεις σε ένα σκεύος το πλιγούρι με το κρέας.
Αφήνεις να δέσουν οι γεύσεις για λίγη ώρα και σερβίρεις ζεστό.
Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)