3. Γαρίδες με κόκκινη σάλτσα και πιλάφι
Υλικά
1kg γαρίδες
χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
3-4 ντομάτες
ελάχιστη ζάχαρη
αλάτι – πιπέρι – πάπρικα
2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε νερό με το χυμό μισού λεμονιού και τις σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον μύλο των λαχανικών. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, την πάπρικα, και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει. Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις γαρίδες.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε 3 1/2 φλυτζάνια υγρό – το ζουμί από τις γαρίδες συμπληρωμένο με νερό – και αλάτι. Μόλις βράσει, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε το ρύζι περιχυμένο με τη σάλτσα.
Ασπασία Αγγελικοπούλου.
Από το βιβλίο “300 Παραδοσιακές Συνταγές – Ελληνική Κουζίνα”, Εκδόσεις Summer Dreams, (διανομή Κέδρος, www.kedros.gr)
Πηγή: www.mamakouzina.tv