Αυτή είναι συνταγή της Προ-προ-Γιαγιάς! Τα αγαπημένα μας νηστίσιμα γεμιστά με πλιγούρι. Εκείνη την εποχή το σιτάρι ήταν η βάση της διατροφής στην Ελλάδα και δεν είχαν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Αυτή είναι μία θρεπτική, υγιεινή και νόστιμη συνταγή που μας έδωσε η Γιαγιά και που αξίζει να δοκιμάσετε και εσείς. Καλή όρεξη!
Υλικά
6 σφιχτές Ντομάτες
6 πράσινες Πιπεριές
3 μεγάλες μελιτζάνες
3 μέτριες Πατάτες
½ κιλό Πλιγούρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο Μαϊντανό
1 ξερό ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
8 κουταλιές Ελαιόλαδο
1/2 μπολάκι καρύδια καθαρισμένα
2 κουταλιές σταφίδες
Εκτέλεση
Μουλιάζεις το πλιγούρι σε ένα μπολ με μισό κουταλάκι αλάτι για 2-3 ώρες. Κόβεις ένα καπάκι στη πάνω μεριά κάθε πιπεριάς και καθαρίζεις το εσωτερικό από τα σποράκια. Ρίχνεις ελάχιστη ζάχαρη στο εσωτερικό κάθε πιπεριάς. Αφαιρείς το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και αν είναι μεγάλες, τις κόβεις κατά μήκος στη μέση. Κόβεις οριζόντια ένα καπάκι από τη μία μεριά και με ένα κοφτερό κουτάλι (ή κουτάλι παριζιέν) αφαιρείς το εσωτερικό της. Ότι βγάλεις μέσα από τη μελιτζάνα, μπορείς να το βάλεις όπως είναι στο ταψί μαζί με τα γεμιστά για να ψηθεί ή να το ψιλοκόψεις και να το βάλεις στη γέμιση. Κόβεις ένα καπάκι από την πάνω μεριά της κάθε ντομάτας και αδειάζεις το εσωτερικό με ένα κουτάλι. Προσέχεις να μη αφαιρέσεις τη σάρκα της ντομάτας που είναι γύρω από τη φλούδα για να μην τρυπήσει. Ρίχνεις ελάχιστο αλάτι στο εσωτερικό κάθε ντομάτας και τις ακουμπάς για λίγο ανάποδα. Στραγγίζεις το πλιγούρι και το τοποθετείς σε ένα μπολ. Πλένεις, καθαρίζεις, κόβεις και βάζεις τις πατάτες σε ένα μπολ με νερό.
Σε ένα τηγάνι βάζεις 4 κουταλιές λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτεις ψιλοκομμένα το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτεις το πλιγούρι, , μισό κουταλάκι αλάτι, τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα. Μετά από ένα λεπτό, βγάζεις το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνεις στο πλάι να κρυώσει. Προσθέτεις στο τηγάνι τον μαϊντανό, άλλες 4 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι. Γεμίζεις τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες με τη γέμιση. Προσθέτεις από 4 κουταλιές νερό σε κάθε γεμιστή ντομάτα και καπακώνεις με τα καπάκια που έχεις κρατήσει. Γύρω από τα γεμιστά στο ταψί τοποθετείς τις κομμένες πατάτες. Αν περισσέψει γέμιση, τη βάζεις στο ταψί γύρω από τα γεμιστά. Ψήνεις για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς. Σερβίρεις και πασπαλίζεις με λίγο πιπέρι, ενώ αν θες, προσθέτεις και από ½ κουταλάκι ωμό ελαιόλαδο σε κάθε γεμιστή ντομάτα.
Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)