Καλαμαράκι γεμιστό α λα Ιτάλια
Συνταγή παραδοσιακή ιταλική
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος μαγειρέματος: 40΄
Για 4 άτομα
- 1000 γρ καλαμαράκι καθαρισμένο KALLIMANIS
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κουτ. σούπας κάπαρη ξαλμυρισμένη
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα
- 8 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, χονδροκομμένες
- ¼ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
- 3 γεμάτες κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι, πιπέρι
Για την σάλτσα:
- 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες
- 2 φύλλα δάφνης ή 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
- 2 σκόρδο ολόκληρο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση:
1. Ξεπαγώνετε το καλαμάρι, το πλένετε μέσα και έξω και το στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας. Αφαιρείτε τα πλοκάμια, τα ψιλοκόβετε και τα αλατίζετε ελαφρά.
2. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και στην συνέχεια ένα – ένα προσθέτετε τον μαϊντανό, την κάπαρη, την ντομάτα, τις ελιές και το κρασί. Αφήνετε την γέμιση να σιγοβράσει και να πιει τα χυμούς της. Προσθέτετε την φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε πλατιά ρηχή κατσαρόλα η σε βαθύ τηγάνι με καπάκι και την αφήνετε να σιγοβράζει όση ώρα ετοιμάζετε τα καλαμαράκια.
4. Ανοίγετε το κορμό από τα καλαμαράκια και τα γεμίζετε με την γέμιση.
Φροντίζετε να μην γεμίσουν μέχρι τελείως γιατί τα καλαμαράκια μαζεύουν με το ψήσιμο.
5. Καρφώνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα και τοποθετείτε τα γεμισμένα καλαμαράκια στην σάλτσα που σιγοβράζει και τα αφήνετε να βράσουν για 30΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
6. Τα σερβίρετε ζεστά με την σάλτσα τους και τα συνοδεύετε ζυμαρικά της αρεσκείας σας.