Σουπιά κρασάτη με μαϊντανό
Συνταγή παραδοσιακή
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος μαγειρέματος: 45΄
Για 4 μερίδες
- 1000 σουπιά KALLIMANIS
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε χονδρές φέτες
- 1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φύλλο δάφνης
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- χυμός 1 λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
Εκτέλεση:
1. Ξεπαγώνετε την σουπιά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Την πλένετε την καθαρίζετε από τα εντόσθια και το κόκαλο, χωρίζετε το κεφάλι και τα πλοκάμια, αφαιρείτε το στόμα και την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Την στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας.
2. Βράζετε την σουπιά σε μέτρια κατσαρόλα χωρίς νερό για να βγάλει τους χυμούς της. Όταν αλλάξει χρώμα και απορροφηθούν οι χυμοί της προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα ανακατεύετε λίγο και προσθέτετε το λάδι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν λίγο τα κρεμμύδια και σβήνετε το φαγητό με το κρασί. Προσθέτετε τον μαϊντανό και αρκετό νερό για να σκεπαστεί η σουπιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 30΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ή σουπιά.
3. Ανακατεύετε τον χυμό λεμονιού με το αλεύρι τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και την ανακινείτε από τα χέρια για να πάει το λεμόνι παντού. Βράζετε το φαγητό μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τη σουπιά με άσπρο ρύζι ή τηγανιτές πατάτες. Την συνοδεύετε με πράσινη ανάμικτη σαλάτα.