Σουπιά γεμιστή με τυρί και καρύδια
Συνταγή παραδοσιακή
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος μαγειρέματος: 60΄
Για 4 μερίδες
- 1 κιλό σουπιές KALLIMANIS
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ¾ φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα + 1 φλιτζάνι για την σάλτσα
- 1 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι καρύδια χονδροκοπανισμένα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κανέλλα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπαγώνετε τις σουπιές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις πλένετε και τις στραγγίζετε. Ξεχωρίζετε τα πλοκάμια από τα κεφάλια, τα βράζετε για 3΄, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα κεφάλια από τις σουπιές. Όταν πάρουν χρώμα και πιουν τους χυμούς τους προσθέτετε τον μαϊντανό. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το μισό φλιτζάνι ντομάτα, την φέτα, τα καρύδια, την κανέλλα και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε για να γίνει μια γέμιση ομοιογενής.
Αλατίζετε ελαφρά τις σουπιές και τις γεμίζετε με την γέμιση. Κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες ή τις τυλίγετε με σπάγκο, και τοποθετείτε τις σουπιές στο ταψί. Ρίχνετε από πάνω το φλιτζάνι με τις υπόλοιπες ντομάτες και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε τις σουπιές σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º-200º για 45΄-55΄ περίπου.
Τις σερβίρετε με τη σάλτσα τους σε πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Τις συνοδεύετε με πιλάφι και ανάμικτη σαλάτα.
Σημείωση: Αν θέλετε να κάνετε το φαγητό νηστίσιμο παραλείπετε την φέτα και προσθέτετε στη γέμιση 2/3 φλιτζανιού φρυγανιά.