Τελείωσε στις 6 Φεβρουαρίου η έκθεση Εξοπλισμού Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφετέριας HO.RE.CA. που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο εκθεσιακό κέντρο ΕΧΡΟ ΑTHENS στην Ανθούσα.
Στο πλαίσιο της ΗO.RE.CA. πραγματοποιήθηκε και το 1ο Εθνικό Συνέδριο Γαστρονομίας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Το συνέδριο είχε τίτλο “Kalimera Breakfast” και όπως είπε ο Μίλτος Καρούμπας, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων έχει στόχο την αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας, την προσελκυση επισκεπτών που θα έρθουν για να γευτούν την ελληνική κουζίνα, την ικανοποίησή τους από το φαγητό, γεγονός που θα συμβάλει στο να επανέλθουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους, ενώ το φαγητό συγχρόνως θα παίξει και ένα ισχυρό σύμμαχο της διαμόρφωσης της καλής εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ποσδίδοντας του ένα γευστικότατο ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Σημαντική ήταν η αναφορά του προέδρου της Λέσχης για τη διεκδίκηση το 2012 του Παγκόσμιου Συνέδριου Γαστρονομίας που θα γίνει το 2016. Ο συνηθισμένος χρόνος πραγματοποίησης του συνεδρίου είναι Μάρτιος ή Σεπτέμβριος, μήνες που ενδείκνυνται ιδιαίτερα στη χώρα μας για την πραγματοποίηση συνεδρίων συμβάλοντας συγχρόνως στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Καρούμπας δήλωσε ότι η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδας θα αποτελέσει το όχημα, το οποίο με τη σημαντική βοήθεια και υποστήριξη του ΕΟΤ, του ΞΕΕ και της Λέσχης Αρχιμαγείρων, θα φέρει το συνέδριο στην Ελλάδα. Σημείωσε μάλιστα ότι ο αριθμός των συνέδρων είναι περίπου 300, αλλά μαζί με τους συνοδούς φτάνουν τα 700 άτομα. Εκτός βέβαια από τις εργασίες του συνεδρίου οι σύνεδροι που θα προέρχονται από όλο τον κόσμο, με την ευκαιρία του συνεδρίου θα προγραμματίσουν, όπως συνηθίζεται, επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας πριν και μετά τις εργασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο “Kalimera Breakfast”, διατήρησε το μεγαλύτερο αριθμό των σύνεδρων σε όλη τη διάρκεια των εργασιών του. Το συνέδριο άλλωστε παρακολούθησε από την αρχή ως το τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλας Κανελλόπουλος. Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, ο οποίος είναι και επίτιμο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της γαστρονομίας στην τουριστική ανάπτυξη. Οπως άλλωστε είπε, από την αρχή που ανέλαβε τη διοίκηση του οργανισμού από τη θέση του προέδρου, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη γαστρονομία την οποία θεωρεί ως το δεύτερο, μετά τα καταλύματα πυλώνα, από τον οποίο εξαρτάται η αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού. Υπογράμμισε βέβαια τη σημασία που έχει συγχρόνως για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας κάθε περιοχής. Αναφερόμενος μάλιστα στην πιστοποίηση των χώρων εστίασης, σημείωσε ότι εκτός από την ποιότητα υλικών και παρασκευής θα πρέπει να αναφέρεται και στην προέλευση των υλικών από την περιοχή.
Αλλωστε όπως αναφέρθηκε, τα 15 εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο θα φάνε τουλάχιστον 60 εκατ. πρωϊνά στη διάρκεια της παραμονής τους, εφόσον διαμείνουν μόνο 4 μέρες. Το πρωϊνό είναι επομένως το γεύμα το οποίο όπως είναι γνωστό, συμπεριλαμβάνεται σχεδόν πάντα στην τιμή του καταλύματος και προσφέρεται για να “εκπαιδεύσει” τους επισκέπτες στις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις. Προϋπόθεση είναι πάντα η σωστή ποιότητα την οποία πρέπει να έχει.
Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, Αθανάσιος Σκούρας, ο οποίος είναι και αρχιμάγειρας (Σεφ) της Ελληνικής Προεδρίας, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς συντελεστές για την προσφορά του “ελληνικού πρωϊνού” – τοπικά προϊόντα, ελληνικές συνταγές και σύγχρονα μέσα παρασκευής των εδεσμάτων. Είναι σαφές ότι η τοπική οικονομία σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, με τις σωστές κινήσεις και τις σωστές επιλογές μπορεί και θα πρέπει να αποτέλεσει το συστηματικό στενό και αναπόσπαστο συνεργάτη της τουριστικής δραστηριότητας.
Μια σημαντική αναφορά στην ομιλία της κας Αντωνίας Τριχοπούλου, γιατρού και καθηγήτριας στην έδρα της διατροφής και της προληπτικής ιατρικής, αφορούσε στις ελληνικές πίτες, οι οποίες η ίδια πιστεύει, ότι θα μπορούσαν να αποτελούν το ελληνικό “Fast Food”, προσφέροντας πολλά θετικά συστατικά στους δυνητικούς καταναλωτές. Μια σημαντική παρατήρησή της αφορούσε στην ανάγκη ενημέρωσης των καταναλωτών στα θετικά στοιχεία και συστατικά των εδεσμάτων αλλά και στο “Story telling”, για αυτά. Τις ιστορίες και εξιστορήσεις με τις οποίες θα πρέπει να φροντίζουμε να ντύνουμε τα εδέσματα που προσφέρουμε κάνοντας έτσι τις αναμνήσεις πιο δυνατές και πιο φιλικές στους επισκέπτες.
Ο Ξενοδόχος, συγγραφέας, ερευνητής της Ελλάδας, Γιώργος Πίττας, χαιρέτησε το συνέδριο ως μέλος του ΞΕΕ και έθιξε τα κακώς κείμενα, αναφερόμενος στην προχειρότητα η οποία συνήθως χαρακτηρίζει την προσέγγισή μας στα περισσότερα θέματα, ενώ η όποια σωστή λειτουργία διαηρείται συχνά μόνο για την περίοδο που υποστηρίζεται από κάποια επιδότηση.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, βρέθηκε στο συνέδριο και εκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά απλά στο Μarketing αλλά στο να αφυπίνσουμε τον πρωτογενή τομέα, μέσα από συνέργειες που μπορούν να γίνουν.
Ο αντιπρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Γιώργος Καβαθάς στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τη γαστρονομία από πλευράς της πολιτείας.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους πλήθος επιστήμονες και ειδικοί από το χώρο της εστίασης.
Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η Ιδρυτική Πράξη “Kalimera Beakfast” που υιοθέτησε το 1ο Εθνικό Συνέδριο Γαστρονομίας που διοργάνωσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (Chefs Club of Greece). H Iδρυτική Πράξη δηλώνει ότι στηρίζει τη δημιουργία ενός ελληνικού πρωινού με την ονομασία “Kalimera Breakfast” το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα προωθείται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Την κίνηση αυτή στηρίζει έμπρακτα ο ΕΟΤ ο οποίος υπήρξε και χρυσός θεσμικός χορηγός του συνεδρίου, η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, το ΞΕΕ, η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδας, η ΠΟΕΣΕ και η Εστία.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου τη δήλωση υπέγραψε πρώτος από όλους ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλας Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος των Αρχιμαγείρων Μίλτος Καρούμπας, καθώς και πολλοί από τους σύνεδρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση του συνεδρίου “Kalimera Breakfast” καθώς και τη διεκδίκηση του παγκόσμιου συνεδρίου Γαστρονομίας, έχει αναλάβει το γραφείο ARTION. To γραφείο αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή εξέλιξη της διεκδίκησης και στη συνέχεια ανάληψη και οργάνωση του παγκόσμιου αυτού συνεδρίου, διότι είναι γνωστό για τον επαγγελματισμό και τις άρτιες υπηρεσίες που προσφέρει.
{gallery}kalimera/kalimera::::0{/gallery}