Κάθε επαγγελματίας που έρχεται σε επαφή με μητέρες, βρέφη ή μικρά παιδιά, πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος για το μητρικό θηλασμό και, με την στάση του, να προάγει την συνέχισή του. Η επιστημονική σύσταση είναι για τα παιδιά μας να θηλάζουν για τουλάχιστον τα πρώτα ένα με δύο χρόνια της ζωής τους. Για να γίνει αυτό εφικτό, είναι απαραίτητο κάθε χώρος που σχετίζεται με θηλάζουσες μητέρες, βρέφη και νήπια να ενθαρρύνει, να διευκολύνει το μητρικό θηλασμό, μέσα από συγκεκριμένα λόγια και πράξεις. Σε χώρες του εξωτερικού οι θηλάζουσες μητέρες έχουν τη δυνατότητα, με την επιστροφή στην εργασία τους, να αφήνουν τα μικρά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό που υποστηρίζει το θηλασμό. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου παιδικού σταθμού;
· Παρέχει ένα καθαρό και άνετο χώρο για τη μαμά που θέλει να θηλάσει ή να χρησιμοποιήσει θήλαστρο. Η μαμά ίσως θελήσει να θηλάσει το βρέφος της μόλις το φέρει στον σταθμό, στο τέλος της ημέρας πριν το πάρει στο σπίτι ή και ενδιάμεσα, αν υπάρχει δυνατότητα να έρθει πίσω. Στον χώρο αυτό επικρατεί ησυχία, υπάρχει αναπαυτική καρέκλα για τη μαμά, καθαρό νερό για να πλύνει τα χέρια της.
· Παρέχει ψυγείο και τη δυνατότητα στη μητέρα να φέρνει το δικό της γάλα στον Σταθμό ώστε να ταιστεί με αυτό το παιδί της. Το προσωπικό του σταθμού γνωρίζει τις βασικές αρχές για την συντήρηση και την προετοιμασία του αποθηκευμένου μητρικού γάλακτος.
· Προσαρμόζει τη ρουτίνα γευμάτων στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε μωρού. Τα βρέφη ιδιαίτερα πρέπει να ταίζονται όποτε πεινούν και όχι σύμφωνα με αυστηρό και άκαμπτο πρόγραμμα. Πρέπει να τρώνε όσο θέλουν και όχι ποσότητες που εμείς έχουμε αυθαίρετα αποφασίσει. Πολλά μωρά που θηλάζουν για καιρό είναι συνηθισμένα σε μικρή και συχνή λήψη τροφής, κάτι που πρέπει να γίνεται σεβαστό από το προσωπικό του παιδικού σταθμού.
· Αποθαρρύνει τη χρήση πιπίλας και τη λήψη νερού ή τσαγιού σε μωρά κάτω των τεσσάρων μηνών που θηλάζουν. Ακόμα αποθαρρύνει την χρήση μπιμπερό σε μωρά άνω των 18 μηνών, ενθαρρύνοντας αντίθετα τη χρήση ποτηριού.
· Παρέχει στα βρέφη γεύματα στερεών τροφών σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, δηλαδή από τους έξι μήνες της ζωής των βρεφών κι έπειτα. Η πολιτική φαγητού συμφωνεί με τις επιστημονικές συστάσεις, ώστε να προτιμούνται τρόφιμα του τραπεζιού και όχι έτοιμες παιδικές τροφές, φρέσκα αγνά υλικά και όχι επεξεργασμένα. Αποθαρρύνονται τα αλεσμένα σε μωρά άνω των 12-18 μηνών, ενθαρρύνονται αντίθετα τροφές μαλακές, με σύσταση, σε κομματάκια, με το παιδί να χρησιμοποιεί το ίδιο κουτάλι ή τα χεράκια του.
Δυστυχώς στη χώρα μας η ενημέρωση των βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών στην προώθηση του μητρικού θηλασμού και τις σωστές συνήθειες προσχολικής διατροφής υστερεί. Δεν είναι σπάνιο μια θηλάζουσα μητέρα που αναγκάζεται να επιστρέψει στην εργασία της και να στείλει το μωρό της στον παιδικό σταθμό να δέχεται κυριολεκτικά πόλεμο από το προσωπικό του σταθμού για την επιλογή της να θηλάζει. Η πραγματικότητα είναι ότι το μωρό αυτό είναι τυχερό γιατί θα προστατεύεται καλύτερα από τις ιώσεις του παιδικού. Στο μέλλον θα υπάρξουν και στην Ελλάδα βρεφονηπιακοί σταθμοί που υποστηρίζουν σωστά τη θηλάζουσα μητέρα που εργάζεται. Στο μέλλον οι γονείς θα επιλέγουν παιδικό σταθμό για το μικρό τους λαμβάνοντας υπόψη και τις «Φιλικές προς τα Βρέφη» πιστοποιήσεις του.
Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC