Οι γιορτές έφτασαν και τα συναισθήματα όσον αφορά το γιορτινό τραπέζι είναι ανάμεικτα. Κάποιοι τα περιμένουν με ανυπομονησία για να βγουν από την καθημερινή τους ρουτίνα, τρώγοντας και πίνοντας χωρίς ενδοιασμούς και μέτρο. Κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν το γιορτινό τραπέζι με κάποιο δισταγμό. Φοβούνται ότι δε θα μπορέσουν να συγκρατηθούν και θα καταστρέψουν την οποιαδήποτε προηγούμενη προσπάθειά τους να χάσουν κιλά. Τέλος λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να συγκρατηθούν, να χαρούν τις γιορτές και να μη χρειαστούν βοήθεια για να σηκωθούν από το τραπέζι.
Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο διεξοδικά ποια είναι τα συχνότερα λάθη στην περίοδο των Χριστουγέννων.
· Για τους περισσότερους Χριστούγεννα σημαίνει άφθονο φαγητό και ποτό.
· Η δικαιολογία ότι μια φορά το χρόνο τρώμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, οδηγεί σε υπερκατανάλωση αυτών.
· Όταν είμαστε καλεσμένοι σε ένα τραπέζι συνήθως δεν τρώμε όλη τη μέρα για να φάμε απ’ όλα στο δείπνο. Ειδικά όταν υπάρχει μπουφές πρέπει να δοκιμάσουμε από όλα.
· Με την πρώτη παρασπονδία παρατάμε την προσπάθεια για χάσιμο βάρους.
· Στόχος των περισσοτέρων που θέλουν να χάσουν κιλά είναι τα Χριστούγεννα, για να μπούνε στο καινούριο τους φόρεμα, να τους δουν οι συγγενείς που τους βλέπουν μια φορά το χρόνο πιο ωραίους κ.τ.λ. Μετά λίγο η ανεβασμένη ζυγαριά, λίγο η κούραση των εορτών, τους κάνουν να αναβάλλουν συνεχώς τη συνέχεια της προσπάθειάς τους.
Επειδή όμως τα λάθη δε θα ήταν λάθη αν δεν υπήρχε το σωστό ας δούμε πως μπορούμε να τροποποιήσουμε αυτές τις συνήθειες μετατρέποντάς αυτές σε σωστές.
· Οι πρόγονοί μας έλεγαν ‘’Παν μέτρον άριστον’’ το οποίο ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής μας, πόσο παραπάνω για τη διατροφή. Μέτρο δε σημαίνει στέρηση, σημαίνει τρώω τόσο, ώστε να χορτάσω και να μη νιώθω πρήξιμο ή πόνο στην κοιλιά. Όσον αφορά το αλκοόλ, δυο ποτηράκια είναι αρκετά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δεν υπάρχει λόγος να αδειάσουμε όλη την κάβα.
· Προτιμήστε να φάτε ένα μελομακάρονο ή λίγη βασιλόπιτα για πρωινό ή για δεκατιανό ώστε ο οργανισμός να αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια της μέρας τις θερμίδες των γλυκών.
·ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ VS ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ:
a) Τα υλικά που χρειάζονται για τα μελομακάρονα είναι ωφέλιμα για την υγεία, όπως το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο. Ωστόσο περιέχουν πολλές θερμίδες γι ’αυτό η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1-2 την ημέρα.
b) Από την άλλη πλευρά οι κουραμπιέδες είναι πολύ φτωχοί σε θρεπτικά συστατικά καθώς παρασκευάζονται με βούτυρο (που είναι κορεσμένο λίπος)και ζάχαρη, Ακόμη αποδίδουν περισσότερες θερμίδες από τα μελομακάρονα.
· Πριν πάμε σε ένα πάρτι ή ένα δείπνο τρώμε ένα σνακ ή ένα φρούτο. Η πείνα μειώνει τις αντιστάσεις μας και οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού. Αν υπάρχει μπουφές προσέχουμε ώστε στο πιάτο μας τα λαχανικά να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος. Δε χρειάζεται να δοκιμάσουμε από όλα. Προτιμούμε τα τρόφιμα που τα απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια των εορτών όπως γέμιση γαλοπούλας, σουφλέ κ.τ.λ. Το ψωμί, το ρύζι, η πατάτα κ.α. τα έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας οπότε δε θα μας λείψουν αν απουσιάζουν από το γιορτινό μας πιάτο. Και φυσικά μη στέκεστε συνέχεια πάνω από το μπουφέ, πόσο να αντισταθείτε πια.
· Οι στόχοι για μια επιτυχημένη δίαιτα πρέπει να είναι βαθύτεροι από το να χωρέσω στο καλό μου φόρεμα ή να είμαι πιο λεπτή για μια εβδομάδα.
· Αν τελικά δεν τα καταφέρατε και φάγατε παραπάνω, μην τα παρατάτε. Συνεχίστε την προσπάθειά σας την επόμενη μέρα, σαν να μην έγινε ποτέ η χθεσινή κραιπάλη.
· Μη μένετε στο σπίτι, οι πόλεις είναι τόσο όμορφες αυτές τις μέρες. Πηγαίνετε μία βόλτα στα μαγαζιά, στις φωτισμένες πλατείες, περπατήστε με το σύντροφό σας, χορέψτε, διασκεδάστε.
· Επιλέξτε σε ποιες γιορτές θα πάτε, διαλέξτε τις πιο σημαντικές και αρνηθείτε ευγενικά τις υπόλοιπες.
· Χρησιμοποιήστε στην κουζίνα υλικά με χαμηλότερα λιπαρά, γλυκόζη, μαύρη ζάχαρη κ.τ.λ.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος