Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- διαλύονται στο νερό
- δεν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθρώπινο σώμα (μεγάλες ποσότητες αποβάλλονται μέσω των ούρων)
- δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας εφόσον δεν αποθηκεύονται
- είναι αναγκαία η καθημερινή πρόσληψή τους
Βιταμίνη |
Βασικές λειτουργίες |
Πλούσιες πηγές |
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) |
Συμβάλει στην υγεία του νευρικού συστήματος. Επίσης συμβάλει στην απελευθέρωση της ενέργειας των υδατανθράκων |
Βρίσκεται στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στη μαγιά, στο κρέας, και στα λαχανικά |
Βιταμίνη Β2 (ριβαφλαβίνη) |
Συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων |
Βρίσκεται στο συκώτι, στο γάλα, στα αυγά, και στα πράσινα λαχανικά |
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) |
Συμβάλει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, ενώ λιγότερο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπών |
Βρίσκεται στα αυγά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο κρέας, στο ψάρι |
Βιταμίνη Β12 |
Συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των νευρικών κυττάρων |
Βρίσκεται στο συκώτι, στα αυγά, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα |
Νιασίνη |
Συμβάλει στην έκλυση ενέργειας από υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες |
Βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα πουλερικά, στο κρέας, στο γάλα, και στα λαχανικά |
Φολικό οξύ |
Συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων |
Βρίσκεται στο συκώτι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, στο ψωμί, στις μπανάνες και στα πορτοκάλια |
Παντοθενικό οξύ |
Συμβάλει στην απελευθέρωση ενέργειας από υδατάνθρακές, λίπη και πρωτεΐνες |
Βρίσκεται στα δημητριακά, στο συκώτι, στα αυγά |
Βιοτίνη |
Συμβάλει στο μεταβολισμό των λιπών και των αμινοξέων |
Βρίσκεται στα αυγά, στο συκώτι, στο ψάρι, στα φρούτα, στα λαχανικά και στο γαλακτοκομικά προϊόντα |
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) |
Συμβάλει στην υγεία του δέρματος |
Βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή και στα βατόμουρα, στην πράσινη πιπεριά |
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περνούν στο νερό του βρασμού κατά το μαγείρεμα και αν αυτό πεταχτεί οι απώλειες είναι μεγάλες.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος