Οι διατροφικές συνήθειες των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών

new12_7262510_s.jpg

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, για τις διατροφικές συνήθειες των νέων

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2008, με την επιστημονική συνδρομή του ΚΕ.Μ.Α.Κ. του ΙΕΚ ΔΟΜΗ (Κέντρο Μελετών, Ανάπτυξης και Καινοτομίας) και τη συμμετοχή των σπουδαστών Διαιτητικής, Marketing και Πληροφορικής του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει τις διατροφικές συνήθειες των νέων, τις στάσεις τους και τις αντιλήψεις τους για τη διατροφή και την υγιεινή διατροφή. Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18-29 ετών. Η μεθοδολογία της έρευνας στηρίχτηκε σε προσωπικές συνεντεύξεις βάση δομημένου ερωτηματολογίου. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 801 συνεντεύξεις.

Κύρια Ευρήματα:

1.Πόσα και ποια γεύματα καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση;

Πρωινό: 4 φορές εβδομαδιαίως
Δεκατιανό: 5 φορές εβδομαδιαίως
Μεσημεριανό: 7 φορές εβδομαδιαίως
Απογευματινό: 4 φορές εβδομαδιαίως
Βραδινό: 3 φορές εβδομαδιαίως

 

2. Πόσα γεύματα πραγματοποιείται εκτός σπιτιού την εβδομάδα;

Κανένα: 8%
1 γεύμα: 32%
2-3 γεύματα: 38%
4-5 γεύματα: 15%
6-7 γεύματα: 5%
Πάνω από 8 γεύματα: 2%

 

3. Επιλέγεται κάποιο fast food για τα γεύματα εκτός σπιτιού;

Κανένα: 14%
1 γεύμα: 36%
2-3 γεύματα: 31%
4-5 γεύματα: 14%
6-7 γεύματα: 3%
Πάνω από 7 γεύματα: 2%

 

4. Έχετε παρακολουθήσει κάποια μεταβολή τα τελευταία 3 χρόνια στις διατροφικές σας συνήθειες;

Ναι: 52%
Όχι: 48%

 

5. Εάν αναγνωρίζεται κάποια μεταβολή, ποια από τις παρακάτω αιτίες έχουν επιδράσεις στις διατροφικές σας συνήθειες;

Επιλέγω γρήγορο φαγητό: 36%
Δεν κάνω τακτικά γεύματα: 22%
Κάνω δίαιτα: 7%
Πραγματοποιώ περισσότερα γεύματα: 6%
Ακολουθώ ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής: 29%

 

6.Ποιός από τους παρακάτω παράγοντες συντέλεσε στις παραπάνω μεταβολές;

Η εργασία μου:21%
Οι σπουδές μου:19%
Αυξημένο ωράριο εργασίας:8%
Κατοικία (απομακρυσμένη περιοχή) 7%
Ο τρόπος ζωής μου:13%
Λόγοι υγείας: 12%
Παχυσαρκία: 11%
Η οικογένεια:9%

 

7. Γνωρίζετε τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής;
Ναι:52%
Όχι:48%

 

8.Εάν γνωρίζετε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής επιλέξτε μια από τις παρακάτω πηγές πληροφόρησης:

Οικογένεια:31%
Σχολείο:15%
Από φίλους: 6%
Μ.Μ.Ε.: 41%
Ιατρός- Διαιτολόγος:7%

 

9.Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή;
Ναι:72%
Όχι:28%

 

10. Η διατροφή αντιπροσωπεύει για εσάς:
Μια βασική ανάγκη: 38%
Κυρίως Μια απόλαυση: 52%
Και τα δύο: 10%

 

11. Κατά την έξοδό σας πηγαίνετε:
Ποτέ για φαγητό: 19%
Μερικές φορές για φαγητό: 60%
Σχεδόν πάντα για φαγητό: 21%

 

12. Τι σημαίνει για εσάς υγιεινή διατροφή;

Να καταναλώνω τα πάντα και με μέτρο: 21%
Να επιλέγω προϊόντα χωρίς συντηρητικά: 19%
Να επιλέγω προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: 18%
Να επιλέγω φρέσκα προϊόντα: 16%
Να καταναλώνω σπιτικό φαγητό: 15%
Να επιλέγω προϊόντα με λίγες θερμίδες: 11%

 

13.Ποιές από τις παρακάτω προϋποθέσεις σας αντιπροσωπεύει περισσότερο όταν πραγματοποιείται ένα γεύμα έξω από το σπίτι;

Να μη είναι ιδιαίτερα ακριβό: 30%
Να είναι γευστικό:26%
Να είναι κάτι γρήγορο: 23%
Να είναι κάτι που να εμπιστεύομαι: 18%
Άλλο:3%

 

14.Προτιμάτε βιολογικά προϊόντα;
Ναι:19%
Όχι:81%

 

15. Εάν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα τα αγοράζετε για:

Γιατί είναι πιο υγιεινά:56%
Είναι πιο νόστιμα: 19%
Τα θεωρώ πιο ασφαλή: 16%
Για λόγους υγείας: 7%
Άλλο: 2%

 

16.Τέλος καταγράφοντας αναλυτικά τις διατροφικές συνήθειες των νέων, όπως τι τρώνε καθημερινά ή πόσες φορές εβδομαδιαίως καταναλώνουν π.χ γαλακτοκομικά, φρούτα, κρέας, κα. σκιαγραφήσαμε το προφίλ τους και τη διατροφική τους πυραμίδα ως εξής:

-Καθημερινά καταναλώνουν δημητριακά, ψωμί, φρούτα και λαχανικά
-Καθημερινά
καταναλώνουν αναψυκτικά, σνακ και τηγανιτές πατάτες
-Καταναλώνουν
γλυκά και σνακ μερικές φορές την εβδομάδα
-Καταναλώνουν
γαλακτομικά προϊόντα μερικές φορές την εβδομάδα
-Καταναλώνουν
ζυμαρικά μερικές φορές την εβδομάδα
-Καταναλώνουν
ψάρια λίγες φορές το μήνα
-Καταναλώνουν
κοτόπουλο λίγες φορές την εβδομάδα
-Καταναλώνουν
κρέας λίγες φορές την εβδομάδα
-Καταναλώνουν
όσπρια, λαδερά φαγητά και αυγά λίγες φορές το μήνα
-Καταναλώνουν περιστασιακά μηνιαίως
αρνί και κατσίκι

Σχολιασμός της έρευνας από τον κο Βασίλη Γαλάνη, Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΙΕΚ ΔΟΜΗ.

Είναι μια ακόμη μεγάλη έρευνα του ΚΕ.Μ.Α.Κ. (Κέντρου Μελετών Ανάπτυξης και Καινοτομίας) του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα  εφόσον έχει εστιάσει στους νέους, με σκοπό να καταγράψει τις διατροφικές τους συνήθειες, δηλαδή ένα από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία, εφόσον η διατροφή σε πολλές χώρες, θεωρείται αντικειμενικά ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιρροής της υγείας.

Θεωρώ ότι η εκπαιδευτική κοινότητα, συνολικά, και τα ΜΜΕ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα υγιεινής διατροφής προκειμένου να αναζητήσουν και να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προστατεύοντας την υγεία τους.

Αξίζει να σημειώσετε ότι παχυσαρκία, διαβήτης και ακόμη και καρδιακά προβλήματα έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σε νεαρές ηλικίες. Οι διατροφικές συνήθειες αποδεδειγμένα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας και είναι αποτέλεσμα ενός τρόπου ζωής που ξεφεύγει από τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και τη Μεσογειακή Διατροφή.

Η υιοθέτηση  πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τους νέους, είναι κατά την άποψή μου συνδεδεμένη με τη μεσογειακή διατροφή που βρίσκεται πολύ κοντά στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή και αποδεδειγμένα επηρεάζει με θετικό τρόπο πλήθος δεικτών της υγείας .