Είμαστε αυτό που κάνουμε κατ’επανάληψη…

new12_5951093_blog.jpg

“Είμαστε αυτό που κάνουμε κατ’ επανάληψη. Η αρίστευση (σε κάτι) τότε, δεν είναι μια πράξη αλλά συνήθεια” -Αριστοτέλης (384-322 π.χ.).

Η προσωπική βελτίωση σε κάτι, είτε έχει σχέση με κάτι που θέλουμε να μάθουμε σε θεωρητικό επίπεδο, είτε να αναπτύξουμε κάποια δεξιότητα, έχει σχέση με την δημιουργία ή διακοπή μιας συνήθειας. Για παράδειγμα αν κάποιος αποφασίζει να χάσει κάποια περιττά κιλά. Ακολουθεί συνειδητά ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής και άσκησης και φτάνει,μετά ένα – δυο μήνες, στο στόχο του. Δυστυχώς οι περισσότεροι μόλις φτάσουν στο στόχο τους, διακόπτουν το σύστημα (διατροφής & άσκησης) που τους έφερε στην επιτυχία και (ξανα)κατρακυλούν στις παλιές συνήθειες που τους δημιούργησαν,σε πρώτη φάση, το πρόβλημα (πάχος).

Το ίδιο παρατηρώ και στο επάγγελμά μου (εκπαίδευση σκύλων). Οι “ιδιοκτήτες” σκύλων ξεκινούν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του σκύλου τους γεμάτοι αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό. Για μερικούς μήνες προσπαθούν συνειδητά και βλέπουν κάποια ικανοποιητικά έως καλά αποτελέσματα στην συμπεριφορά του σκυλιού τους. Δυστυχώς μόλις λύσουν τα πιο επείγοντα προβλήματα και η κατάσταση γίνει σχετικά ικανοποιητική, η διάθεση και η πειθαρχεία τους πάει περίπατο. Ξαναπέφτουν σε παλιές “κακές” συνήθειες. Δεν είναι συνεπείς σε αυτά που έμαθαν ή στον τρόπο συμπεριφοράς τους προς το σκυλί τους. Δεν (παρα)τηρούν ούτε τα βασικά. Σύντομα τα προβλήματα ξαναπαρουσιάζονται και γίνονται εντονότερα με το χρόνο. Τα πράγματα γίνονται άσχημα για όλους. Το σκυλί δεν περνάει καλά, οι ιδιοκτήτες αρχίζουν να αναρωτιόνται αν ήταν σοφό να  αποκτήσουν τον τετράποδο Τζακ, ο εκπαιδευτής κατηγορείται για ημιτελή εκπαίδευση κ.λ.π.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να γίνουμε καλοί χειριστές (γονείς) σκύλων θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τον τρόπο και μετά να συνεχίσουμε δια βίου να συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μόνιμες συμπεριφορές, συνήθειες. Μόνο τότε η επιτυχία μένει. Το να πετύχουμε μια καλή εκτέλεση μιας άσκησης δυο τρεις φορές και μετά να το θεωρούμε δεδομένο είναι ουτοπικό και επικίνδυνο. Θα πρέπει για μεγάλο χρονικό διάστημα συνειδητά να προσπαθήσουμε να κάνουμε κτήμα μας (φύση μας) τις αναγκαίες δεξιότητες. Μόνο τότε θα αναπτύξουμε συμπεριφορές που θα είναι αυτόματες (φυσιολογικές) για μας. Τότε θα δικαιούμαστε τον τίτλο του καλού “σκυλογονέα” και η επιτυχία της εκπαίδευσης θα έχει βαθιές ρίζες (=συνήθεια).

Πηγή: www.stardogs.gr

Γιάννης Αραχωβίτης

 

 Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων

 Μέλος του APDT & full member of PDTE

 

Ξενώνας & Εκπαίδευση Σκύλων