Η παιδική ηλικία αποτελεί έναν πολύ ευαίσθητο σταθμό στη ζωή του κάθε ανθρώπου καθώς μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια για την αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική εξέλιξη της μετέπειτα ζωής μας. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να μπορούν να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις ιδιαιτερότητες αυτές, ώστε να καταφέρνουν να μεγαλώνουν υγιή συναισθηματικά παιδιά με θετική αυτοεκτίμηση.
Για το σκοπό αυτό δε χρειάζεται κόπος αλλά σωστές ενέργειες!
Πιο συγκεκριμένα:
1. Προσφέρετε στο παιδί σας λόγια αγάπης και θετικά συναισθήματα!
Οι περισσότεροι γονείς έχουν την τάση να θεωρούν την αγάπη προς τα παιδιά τους αυτονόητη, γεγονός το οποίο το παιδί δύσκολα αντιλαμβάνεται. Έτσι, λόγω των δυσκολιών της καθημερινότητας το παιδί δέχεται πιο συχνά τα αρνητικά λόγια των γονέων , ενώ οι γονείς δείχνουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να μοιράζονται τα θετικά συναισθήματα με τα παιδιά τους. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ευτυχία με τα παιδιά σας μοιραστείτε την! Οι θετικές λέξεις αποτελούν πολύτιμη πηγή ισορροπίας για τα παιδιά σας.
2. Πείτε «ΜΠΡΑΒΟ» στο παιδί σας!
Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του παιδιού σας μπορείτε με κατάλληλες τεχνικές να την τροποποιήσετε και να την οριοθετήσετε. Αυτό το μυστικό στην ψυχολογία αναφέρεται ως όρος «ενίσχυση». Προσοχή όμως! Για να μη χάσουν οι λέξεις το νόημα τους πρέπει να είστε ιδιαίτερα σαφής όσον αφορά το ποια συμπεριφορά επιβραβεύετε. Διαφορετικά το παιδί σας θα θεωρήσει τον έπαινο ως κάτι γενικό και απρόσωπο και έτσι θα χάσει το νόημά του. Πείτε στο παιδί σας: «Μπράβο που τακτοποίησες το δωμάτιό σου», «μου αρέσει πολύ ο τρόπος που οργανώνεις τη βιβλιοθήκη σου», «είναι πολύ έξυπνο εκ μέρους σου να διαβάζεις νωρίς τα μαθήματά σου και να έχεις την υπόλοιπη μέρα ελεύθερη» κτλ. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα κατανοήσει για ποιο λόγο το επιβραβεύετε, καθώς θα λαμβάνει σαφή και συγκεκριμένα μηνύματα.
3. Δώστε χρόνο στο παιδί σας για συζήτηση και αγκαλιά!
Η ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί αποτελεί πολύ σημαντική βάση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του. Με τη συζήτηση το παιδί αισθάνεται ότι είναι ισότιμο καθώς δείχνετε προσοχή στα λεγόμενα του, του δημιουργείται η ανάγκη για επικοινωνία και προβληματισμό, εξελίσσεται η ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση και με αυτόν τον τρόπο νιώθει τον γονέα παρών στη ζωή του. Η αγκαλιά είναι η καλύτερη τροφή για την ψυχή του παιδιού και η συζήτηση είναι το καλύτερο μέσον για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να χαρεί με τις πιο θετικές εκπλήξεις που μόνο ένα παιδί μπορεί να προσφέρει.
4. Να ασκείτε καλοπροαίρετη κριτική!
Όταν σας ενοχλεί η συμπεριφορά του παιδιού σας να εστιάζετε την κριτική σας στην πράξη του παιδιού και όχι στο ίδιο το παιδί. Αυτό είναι σημαντικό καθώς έτσι το παιδί αντιλαμβάνεται ότι το λάθος βρίσκεται στη συγκεκριμένη συμπεριφορά του και αποφεύγετε με αυτόν τον τρόπο προσωπικές επιθέσεις που μπορεί να βλάψουν την αυτοεικόνα του. Το παιδί νιώθει ότι αξίζει όταν οι γονείς του το αγαπούν και το αποδέχονται. Όταν εκφράζεστε εσείς οι ίδιοι σωστά, μαθαίνετε και το παιδί σας να εκφράζεται με σωστό τρόπο και να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του.
5. Δώστε στο παιδί σας αφορμές για δραστηριότητες!
Όταν το παιδί δραστηριοποιείται αναλαμβάνει κάποια στοιχειώδη υποχρέωση για να φέρει εις πέρας μια διαδικασία. Έτσι, μέσα από τη δράση το παιδί αισθάνεται ικανό, δημιουργικό, έρχεται σε άμεση επαφή με το χαρακτήρα του και τις ικανότητές του και όταν τελειώνει τη δραστηριότητα νιώθει ευχαριστημένο και ότι ισορροπεί καλύτερα στο περιβάλλον του. Με αυτό τον τρόπο κάνετε το παιδί σας πιο υπεύθυνο, αισθάνεται πιο όμορφα με τον εαυτό του και το φέρνετε σε επαφή με πιο αφηρημένες έννοιες όπως δημιουργία, ικανότητα, πληρότητα, υποχρέωση και υπευθυνότητα.
6. Μην τρέχετε να διορθώσετε όλα του τα λάθη!
Αφήστε το παιδί να διορθώνει μόνο του λανθασμένες ενέργειες όταν η κατάσταση το επιτρέπει. Η υπερπροστασία πολλές φορές λειτουργεί αρνητικά για το παιδί καθώς του δημιουργεί ανασφάλειες και έτσι μειώνεται κατά πολύ η αυτοεκτίμησή του. Είναι πολύ καλό όταν το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με (ελεγχόμενες πάντα) προβληματικές καταστάσεις που του δίνουν την ευκαιρία να δεχτεί τα προτερήματα και τις αδυναμίες του, βελτιώνοντας έτσι ουσιαστικά τη σχέση με τον εαυτό του. Είναι μια πολύ καλή αφορμή να εξηγήσουμε στο παιδί ότι όλοι κάνουμε λάθη και έχουμε τα αδύναμα σημεία μας.
Η ανάπτυξη μιας υγιούς αντίληψης και μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό μας έχουν αναμφισβήτητη αξία, που επηρεάζει τόσο τη σχέση με τον εαυτό μας όσο και τη σχέση με τους γύρω μας. Σίγουρα ο ρόλος του γονέα έχει πολλές απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Τα περισσότερα όμως προβλήματα που προκύπτουν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με σωστούς και εύκολους χειρισμούς. Διότι πολλές φορές το παιδί δεν ζητάει πολλά, αρκεί να αισθανθείτε ακριβώς τι θέλει να σας πει…