Έλεγχος υγείας πριν την καινούργια σχολική χρονιά

new9_1557735_blog.jpg

Έφτασε η ώρα, τα σχολεία ανοίγουν!

Μία σημαντική κίνηση αυτής της περιόδου είναι ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του παιδιού μας από τον παιδίατρο. Η πρόληψη είναι πάντα πιο σημαντική από τη θεραπεία και στα παιδιά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο. Ο παιδίατρος θα ανασκοπήσει το ιστορικό του παιδιού μας, θα εξετάσει το παιδί και θα συμπληρώσει προσεκτικά το ατομικό δελτίο υγείας του. Η συνεργασία με το γιατρό, η ενημέρωση για το επίπεδο υγείας όλων των μαθητών και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός είναι μεγάλης σπουδαιότητας για το σχολείο και το δάσκαλο. Ο έλεγχος υγείας πριν την είσοδο του παιδιού στο δημοτικό είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δεν πρέπει να παραλείπεται.

 

Κατά την επίσκεψη αυτή, ο παιδίατρος θα καταγράψει τυχόν χρόνια ασθένεια του παιδιού, όπως και φάρμακα που τυχόν παίρνει σε χρόνια βάση. Πρέπει να παίρνει κάποιο φάρμακο στο σχολείο και πως; Θα εξακριβώσει ακόμα κατά πόσο το παιδί εμφανίζει ατοπικές εκδηλώσεις, όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα ή γνωστή αλλεργία σε τρόφιμο ή σε φάρμακο. Θα καταγράψει λοιμώδη νοσήματα που έχει περάσει και χειρουργικές επεμβάσεις που έχει υποστεί.

Έπειτα ο γιατρός μας θα ξεκινήσει με τους γονείς μια συζήτηση για τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς και για μαθησιακές δυσκολίες. Είναι εκπαιδευμένο στην τουαλέτα; Κοιμάται σωστά; Ποια είναι η προηγούμενη εμπειρία του παιδιού από σχολείο ή παιδικό σταθμό; Μήπως εμφανίζει προβλήματα στη γραφή και ανάγνωση; Πως είναι οι προηγούμενες σχολικές του επιδόσεις; Κάνει φιλίες, είναι κοινωνικό; Εμφανίζει συχνά στιγμές επιθετικής συμπεριφοράς, διασπάται εύκολα η προσοχή του, έχει τικ;

Η συζήτηση θα συνεχιστεί με τα θέματα ασφάλειας για το παιδί και πρόληψης ατυχημάτων: πως θα πηγαίνει στο σχολείο; Έχει διδαχθεί οδική ασφάλεια; Έχει μάθει πώς να αντιμετωπίζει προσέγγιση από ξένους; Φοράει κράνος στο ποδήλατο;

Στην συνέχεια ο παιδίατρός μας θα ελέγξει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού για τους εμβολιασμούς του. Έχουν γίνει οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί για την ηλικία του; Υπάρχουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων που πρέπει να γίνουν στην πορεία αυτής της χρονιάς;

Η επίσκεψη θα συνεχιστεί με τις σωματομετρικές μετρήσεις του παιδιού. Ο γιατρός θα ρωτήσει για την διατροφή του, θα μετρήσει το βάρος, το ύψος, την περίμετρο μέσης και θα υπολογίσει το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, δείκτης παχυσαρκίας). Η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση σε περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας, που δυστυχώς στη χώρα μας έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας, είναι πολύ σημαντική.

Στην κλινική εξέταση του παιδιού ο γιατρός θα παρατηρήσει τη γενική του κατάσταση και το δέρμα του. Θα ελέγξει την καρδούλα του για τυχόν φυσήματα, τις αναπνοές του και τον σφυγμό του. Θα βεβαιωθεί ότι δεν αναφέρονται συμπτώματα του παιδιού σχετιζόμενα με άσκηση (λιποθυμία, προκάρδιο άλγος, εύκολη κόπωση μετά από τρέξιμο).

Θα προχωρήσει σε εξέταση της κοιλιάς, των γεννητικών οργάνων και της βουβωνικής περιοχής. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλείσει καταστάσεις όπως οργανομεγαλία, κρυψορχία, πρώιμη ήβη και κήλες. Θα εξετάσει το στόμα του παιδιού για προβλήματα δοντιών και για καταστάσεις όπως οι υπερτροφικές αμυγδαλές. Θα δει τα αυτιά του παιδιού με το ωτοσκόπιο και θα βεβαιώσει ότι η ακοή του είναι καλή.

Η κλινική εξέταση θα ολοκληρωθεί με έλεγχο της σπονδυλικής στήλης του παιδιού για σκολίωση ή κύφωση και με την μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης. Δυστυχώς, η αρτηριακή υπέρταση είναι πλέον εμφανής σε αρκετά παιδιά και εφήβους, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έλεγχος της αρτηριακής πίεσης κατά την παιδική ηλικία τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Στο τέλος και εφόσον όλα φαίνονται καλά, ο παιδίατρός μας θα βεβαιώσει εγγράφως ότι το παιδί μας μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες. Είναι ακόμα πιθανό να παραπέμψει το παιδί σε πιο ειδικό επαγγελματία για κάποιο από τα παραπάνω θέματα για το οποίο υπάρχει ανησυχία.

Ο έλεγχος υγείας του παιδιού μας πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χρειάζεται να συμπληρωθεί με επισκέψεις σε δύο ακόμα ειδικούς: τον οδοντίατρο, που θα ελέγξει για προβλήματα όπως η τερηδόνα και τον οφθαλμίατρο, που θα βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και ότι το παιδί δεν πάσχει από στραβισμό.

 

Το ατομικό δελτίο υγείας του παιδιού είναι διαθέσιμο στο καινούργιο βιβλιάριο υγείας του παιδιού από το Υπουργείο Υγείας. Οι γονείς είναι καλό να μελετούν το βιβλιάριο υγείας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, γιατί περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για κάθε ηλικιακό στάδιο του παιδιού τους.

Το ατομικό δελτίο υγείας δίνεται επίσης από το σχολείο του κάθε παιδιού, προς συμπλήρωση από τους ειδικούς.

 

Στέλιος Παπαβέντσης 

Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

www.pediatrosthes.gr