Μελιτζάνες και πιπεριές ογκρατέν

new_5097409_blog.jpg

Υλικά για 4-8 άτομα

3 φλιτζάνια κρεμμύδια, σε κύβους
2 πιπεριές (μία κίτρινη και μία κόκκινη, σε μέτριες λωρίδες)
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, στο γουδί
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπολτέ
1 ½ – 2 κιλά μελιτζάνες, σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
μια καλή πρέζα σαφράν
1 ½ φλιτζάνι μυζήθρα τριμμένη
3 αβγά
1 φλιτζάνι καπνιστό ρεγκάτο τριμμένο
1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας γάλα, ή μίγμα γιαουρτιού και κρέμας γάλακτος
½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού, χονδροκομμένα
Αλάτι, πιπέρι (λευκό κατά προτίμηση)

 

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 240 βαθμούς. Σε βαθύ τηγάνι, βάλτε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, βάζοντας και αλάτι, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τις πιπεριές, το σκόρδο και το γλυκάνισο κι αφήστε για 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι οι πιπεριές να μαλακώσουν. Προσθέστε την ντομάτα και τον πελτέ, ρυθμίστε τη φωτιά να σιγοβράζει και αφήστε για 20 λεπτά ή περισσότερο, ανακατεύοντας, μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Αλείψτε τις μελιτζάνες ελαφρά με ελαιόλαδο, και απλώστε σε μία στρώση, σε μία ή περισσότερες λαμαρίνες. Ψήστε για 20 λεπτά, αναποδογυρίστε τις φέτες κι αφήστε για άλλα 10-15 λεπτά. Χαμηλώστε στους 200 βαθμούς. Σε ¼ φλιτζανιού ζεστό νερό, διαλύστε το σαφράν. Σε γαβάθα, ανακατέψτε τη μυζήθρα, τα αβγά, το ρεγκάτο, το γάλα (ή το μείγμα γιαούρτι-κρέμα). Βάλτε λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι, και προσθέστε το σαφράν με το νερό του. Βάλτε το βασιλικό στην κατσαρόλα με την ντομάτα κι ανακατέψτε. Λαδώστε ένα ταψί και βάλτε 1 στρώση μελιτζάνες. Από πάνω βάλτε από τη σάλτσα ντομάτα, έπειτα πάλι μελιτζάνες και ντομάτα. Τελειώστε με την κρέμα, κάνοντας «κοψιές» στις μελιτζάνες. Ψήστε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

 

 

 

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr