Ο καρκίνος του δέρματος αν διαγνωσθεί έγκαιρα στις περισσότερες περιπτώσεις (όταν πρόκειται για βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυταρικό επιθηλίωμα) θεραπεύεται οριστικά χωρίς κανένα κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, Αντίθετα, το μελάνωμα, αν και αποτελεί το 5% περίπου των δερματικών καρκίνων, είναι πολύ επιθετική μορφή καρκίνου με κακή πρόγνωση που οδηγεί στο θάνατο. Αναπτύσσεται ή πάνω σε προϋπάρχουσες ελιές (σπίλους) ή σαν μια νέα δερματική βλάβη.
Η έγκαιρη διάγνωση, η ταχεία χειρουργική αφαίρεση και θεραπεία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.
Υπολογίζεται πως περίπου 8 στους 10 που θα προσβληθούν από μελάνωμα, μπορούν να σωθούν αν η διάγνωση είναι έγκαιρη.
Ένας στους 100 σήμερα κινδυνεύει από αυτήν την επιθετική μορφή καρκίνου.
Περισσότερο κινδυνεύουν τα άτομα με ανοιχτό δέρμα, ανοιχτού χρώματος μαλλιά και μάτια και με περισσότερους από 100 «συγγενείς σπίλους» δηλαδή ελιές που έχουν από την γέννηση τους στο δέρμα τους και όσοι έχουν πάνω από τρεις «διαπλαστικούς σπίλους» δηλαδή ελιές που έχουν ανώμαλο χρώμα, σχήμα και επιφάνεια ή που αλλάζουν γρήγορα, χρώμα, σχήμα, επιφάνεια ή σκουραίνει το χρώμα τους ή ματώνουν.
Ακόμα περισσότερες πιθανότητες έχουν τα άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά και ιστορικό καρκίνου δέρματος στην οικογένεια τους…
Είναι προτιμότερο να αφαιρούνται «ύποπτες ελιές» που τελικά αποδεικνύονται «αθώες» παρά να παραμείνει κάποια ελιά που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελίχθη σε μελάνωμα!
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ.
Συμβουλές για μικρούς και μεγάλους
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Δες επίσης “Μαζοχισμός, η λατρεία του ήλιου“