Ζιρκονία: η απόλυτη επιλογή στην αισθητική οδοντιατρική

new4_stefaneszirkoniou.jpg

Στεφάνες, “θήκες” ζιρκονίου

Στον χώρο της αισθητικής οδοντιατρικής και των κεραμικών υλικών η λέξη ‘’ζιρκονία’’ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής.
Ένας μεγάλος αριθμός αποκαταστάσεων με αυτό το υλικό στις Η.Π.Α, αλλά και στην χώρα μας, το έχουν καταξιώσει, όχι μόνο ως βιοσυμβατό υλικό αλλά και ως ιδιαίτερα ανθεκτικό και άριστης αισθητικής.

Τι είναι η ζιρκονία:

Η ζιρκονία είναι το οξείδιο του ζιρκονίου (ζιρκόνιο), είναι το υλικό της φύσης με μεγάλη αξία καθώς αντικατέστησε το διαμάντι λόγω της αισθητικής ομορφιάς του και της σκληρότητάς του, χωρίς βέβαια να την φτάνει.
Χρησιμοποιήθηκε ως υλικό αρχικά στην ορθοπεδική το 1969 με επιτυχία για την κατασκευή τεχνιτών αρθρικών κεφαλών στην κατ΄ισχίο διάρθρωση και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί καμία αποτυχία.
Στην οδοντιατρική και στα δόντια, χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια χωρίς αποτυχίες. Αποτελεί εξέλιξη των ολοκεραμικών συστημάτων ‘’θήκες πορσελάνης’’ χωρίς μέταλλο. Άρχισε να χρησιμοποιείται στην αισθητική οδοντιατρική μετά την απαίτηση ασθενών μας για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Οι σύγχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations» δηλαδή εργασίες χωρίς μεταλλικό σκελετό, αφού ο τελευταίος, είναι υπεύθυνος για διάφορες αλλεργίες, οξείδωση, τοξικότητα και αισθητικά προβλήματα (μαύρα όρια κάτω από τις στεφάνες στα ούλα).
Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο παρουσιάζει την μεγαλύτερη αντοχή οδοντιατρικού υλικού που διαθέτουμε και μπορούμε με αυτό να κατασκευάσουμε από μεμονωμένες στεφάνες «θήκες», έως και γέφυρες ολόκληρης της στοματικής κοιλότητας.

Η ζιρκονία δημιουργεί αλλεργίες;

Τα κεραμικά συστήματα και η ζιρκονία είναι βιοσυμβατά.
Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούν αλλεργίες όπως τα μέταλλα στις μεταλλοπορσελάνες.

Πώς κατασκευάζεται μια στεφάνη ή μια γέφυρα ζιρκονίας;

Για την κατασκευή της απαιτείται, από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, ένα ειδικό μηχάνημα το CAD/CAM το οποίο δουλεύει με υπολογιστή. Μετά την παρασκευή «τροχισμό» του δοντιού και τα αποτυπώματα από τον οδοντίατρο, ο κεραμίστας οδοντοτεχνίτης με το σύστημα CAD ανιχνεύει, «σκανάρει» το αποτύπωμα και όλες οι λεπτομέρειες του τροχισμού που έχουν γίνει από τον οδοντίατρο μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή. Πάνω στον υπολογιστή σχεδιάζεται η θήκη και δίνεται εντολή μέσω του συστήματος CAM να την δημιουργήσει.

Πρακτικά σημαίνει, ότι όλη η εργασία γίνεται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών, χωρίς να την αγγίζει ανθρώπινο χέρι.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε προσθέσεις με τέλεια εφαρμογή, υπερβολικά μεγάλη αντοχή και άριστη αισθητική εικόνα.

Καρποδίνης Πετρ. Παναγιώτης
Χειρουργός Οδοντίατρος