Τροφές για τον εγκέφαλο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσάρεστα και ευχάριστα συναισθήματα, αγχωτικές καταστάσεις και καθημερινά προβλήματα, απλή κούραση ή ακόμα και στιγμές χαλάρωσης αντιμετωπίστηκαν με το πιο απλό «φάρμακο» στη διάθεση όλων, το φαγητό. Ακριβώς επειδή στη περίπτωση μας τόσο η δοσολογία όσο και η επιλογή ανήκει σε εμάς, καθιστώντας μας αυτόματα γιατρούς του συναισθήματός μας, ας δούμε μαζί αν όντως οι επιλογές μας είναι και οι σωστές.
Εκτόνωση με τόνωση…
Μειωμένη απόδοση στη δουλεία; Ένα καλό πρωινό είναι η λύση στο πρόβλημα. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα αποκάλυψε το προφανές, ότι φοιτητές που ξεκινούσαν την μέρα τους με πρωινό που περιλάμβανε δημητριακά ολικής άλεσης αύξησαν την επίδοση τους κατά 16% στα μαθηματικά και κατά 10% στα θεωρητικά μαθήματα.
Καθημερινό άγχος; 100-
Παραπάνω νευρικός από ότι πρέπει; Πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ακτινίδια, ανανάς και μπανάνες δεν αποτελούν το κάλεσμα του μανάβη στη γειτονιά σας αλλά και τροφές που συμβάλλουν στη παραγωγή σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για το αίσθημα της ηρεμίας στον οργανισμό.
Έχεις κακή διάθεση; Σολωμός στη σχάρα ή sushi για βραδινό αποτελούν την ιδανική επιλογή για να καλυτερεύσει η διάθεσή σου. Έρευνα στη Φιλανδία απέδειξε πως όποιος καταναλώνει ψάρι έχει 31% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη.
Νιώθεις κουρασμένος; Η λύση απλή και στο καλάθι με τα φρούτα σου, κατανάλωσε λοιπόν μια μπανάνα. Το χορταστικό αυτό φρούτο αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου για τον οργανισμό που βοηθά στην ταχύτερη αναζωογόνηση.
Νιώθεις ανασφάλεια; Ένα και μόνο ένα σοκολατάκι είναι ικανό να σου χαρίσει ευφορία σύμφωνα με έρευνα της Dott.Sommer που απέδειξε πως η σοκολάτα περιέχει παρόμοιες ουσίες με τις αμφεταμίνες καθώς και ακόμα 380 χημικές ουσίες που επιδρούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της κακής διάθεσης.
Πολλά τα συναισθήματα, πολλές και οι απλές και φυσικές λύσεις. Ας τηρήσουμε λοιπόν την πολύ χρήσιμη συμβουλή του Ιπποκράτη ότι «η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» ας μην προσπαθούμε να πνίξουμε τις σκέψεις μας με το πολύ και κακής επιλογής φαγητό γιατί σίγουρα ξέρουν κολύμπι…
Πηγή: www.nutrimed.gr
Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος