Οι τελευταίες εξετάσεις μου έδειξαν ότι έχω αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Μπορώ να τρώω αβγά; Και αν ναι, πόσο συχνά;
Μέχρι πρόσφατα τα αβγά θεωρούνταν «απαγορευτικά» για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη αλλά και για άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας.
Πράγματι, τα αβγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη και μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της στο αίμα. Ωστόσο, το ζήτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όπως δείχνουν λοιπόν σύγχρονες μελέτες, ως σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αναγνωρίζεται η κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών, με τη διατροφική χοληστερόλη να συμβάλει σε αρκετά μικρότερο βαθμό.
Για το λόγο αυτό συστήνεται σε όσους έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης να αντικαταστήσουν καταρχάς τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής τους (π.χ. κόκκινο κρέας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και βούτυρο) με μονο- και πολύ-ακόρεστα (π.χ. ελαιόλαδο, ανάλατοι ξηροί καρποί).
Όσον αφορά στο αβγό, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, από τη στιγμή που περιορίζουμε την πρόσληψη χοληστερόλης από άλλες πηγές, υπάρχει θέση για ένα αβγό σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο.
Δεδομένου λοιπόν ότι ένα μεγάλο αβγό περιέχει περίπου 213 mg χοληστερόλης (στον κρόκο) και η σύσταση για καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης είναι 200 mg για άτομα με υπερχοληστερολαιμία και 300 mg για τους υγιείς αντίστοιχα, τότε προκύπτει ότι η κατανάλωση ενός αβγού δεν είναι τόσο απαγορευτική όσο πιστεύαμε στο παρελθόν.
Εάν πάλι κάποιος είναι λάτρης του αβγού, αλλά από την άλλη δεν θέλει να προσλάβει επιπλέον χοληστερόλη, μπορεί να καταναλώσει μόνο το ασπράδι, το οποίο είναι άλλωστε πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Πηγή: nutrimed.gr
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος