Υλικά (Μερίδες συνταγής 6)
3 κιλά γαλοπούλα, ολόκληρη
αλάτι
μαύρο πιπέρι
500 γρ. κάστανα
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα λεπτοκομμένο κρεμμύδι
1 κούπα λεπτοκομμένο σέλινο
4 κούπες θρυμματισμένο ψωμί ή φρυγανιές
1 κουταλιά γλυκού ξερό θυμάρι
1 κουταλιά γλυκού ξερή ματζουράνα
1 κουταλιά γλυκού μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκού ξερό δενδρολίβανο
Εκτέλεση
Βράστε τα κάστανα και αφαιρέστε το περίβλημα τους. Ψιλοκόψτε τον καρπό. Σε αντικολλητικό σκεύος ρίξτε το λάδι και προσθέστε αρχικά το κρεμμύδι και το σέλινο. Μετά από 20 λεπτά προσθέστε τα θρύμματα ψωμιού και τα μπαχαρικά και αναδεύστε. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα περιττά τμήματα και πλύντε τη καλά. Αλείψτε τις κοιλότητες με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε τη γέμιση στο εσωτερικό της γαλοπούλας. Εν συνεχεία κλείστε την τομή, αφήνοντας μικρές διόδους για να αναπνέει η γέμιση. Μετά από 3-4 ώρες το Χριστουγεννιάτικο πιάτο θα είναι έτοιμο.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα
Μερίδα: 1/6 συνταγής
Θερμίδες: 469 kcal
Πρωτεΐνη: 34 γρ.
Υδατάνθρακες: 18 γρ.
Λίπος: 29 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1 γρ.
Πηγή: www.dietstories.gr