Η διατροφή παίζει σημαντικό ρολό στη θερμορύθμιση του σώματος, διαδικασία του οργανισμού μας να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του. Αυτό ποικίλλει σε άντρες και γυναίκες.
Καλές τροφές για το χειμώνα, είναι τα ζυμαρικά, οι σούπες, τα δημητριακά και τα ζεστά ροφήματα ( όπως η σοκολάτα, αφεψήματα, τσάι βουνού, χαμομήλι, άφθονο νερό). Συχνά και τακτά γεύματα, για να έχουμε διαρκή πέψη και απορρόφηση και άρα και σωστή θερμοκρασία (τροφική θερμογένεση).
Τροφές που βοηθούν στην αύξηση της θερμότητας στο σώμα, είναι: πορτοκάλια, μανταρίνια γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μας προστατεύουν από τις ιώσεις, ενυδατώνουν και ζεσταίνουν το σώμα.
Επίσης, καρότα ωμα, ελαιόλαδο, όσπρια, μελί, αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα-βερίκοκα ), ξηροί καρποί.
Οι κρύες τροφές, σε υγρή ή στερεά μορφή, κρυώνουν το σώμα.
Αποφεύγουμε: οινοπνευματώδη ποτά, καφέ και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, γιατί λόγω της διουρητικής τους δράσης, αυξάνουν την αφυδάτωση και άρα και την πτώση της θερμοκρασίας.