Τι δεν σου έχουν πει για τις ψυχολογικές θεραπείες

new2_4201664_blog.jpg

Εσύ ξέρεις πότε είναι ο σωστός χρόνος για ‘σενα.
Μερικοί άνθρωποι επισκέπτονται τον ψυχολόγο μετά από πιεστικές κάποιες φορές παραινέσεις των ανθρώπων γύρω τους. Τις περισσότερες φορές το καλύτερο είναι να επιλέξεις εσύ το χρόνο που θα επισκεφτείς έναν θεραπευτή για να συζητήσεις τα θέματα που σε απασχολούν. Για παράδειγμα, η Κάτια (ψευδώνυμο), που αποφάσισε να κάνει θεραπεία λέει: ‘Είχα καταλάβει ότι είχα κάποιες δυσκολίες από παλιά μου θέματα στις οποίες δεν είχα δώσει σημασία. Πίστευα ότι έτσι απλά θα φύγουν. Αισθάνθηκα, όμως, ότι είχα φτάσει μπροστά σε έναν συναισθηματικό τοίχο. Αυτό δημιουργούσε δυσκολίες σε ‘μενα, στις σχέσεις μου, στη ζωή μου γενικότερα. Δεν ήθελα άλλο να μου συμβαίνει αυτό. Ήθελα να το αντιμετωπίσω προτού κάνω οικογένεια. Δεν θα ήθελα να το μεταφέρω μελλοντικά στα παιδιά μου. Έτσι, αποφάσισα να κάνω θεραπεία.’

Μπορεί να αισθανθείς περίεργα την πρώτη φορά που θα πας στον ψυχολόγο.
Και είναι απόλυτα φυσιολογικό! Πας να μιλήσεις για τον εαυτό σου και τα προσωπικά σου σε έναν ξένο. Πού αλλού στη ζωή μπορείς να το κάνεις αυτό! Αν κάνεις κάτι τέτοιο στην πραγματική ζωή το πιθανότερο είναι ο άλλος απλά να εξαφανιστεί. Όμως, σκέψου, πας στον οδοντίατρο για να φροντίσεις τα δόντια σου, γιατί να μην πας σε κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να φροντίσεις τα συναισθήματά σου; Η Σοφία (ψευδώνυμο) λέει: ‘ Στην αρχή ήμουν πολύ σφιγμένη και δεν είχα ιδέα πόσο χρειάζεται να μιλήσω. Μετά, όμως, από λίγη ώρα άρχισα να δακρύζω συνειδητοποιώντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που μπόρεσα να ανοιχτώ πραγματικά – και μάλιστα σε κάποιον που ήταν εκεί για να με ακούσει’.

Οι άλλοι μπορεί να νομίζουν ότι ‘κάτι δεν πάει καλά με ‘σενα’ αν κάνεις ψυχολογική θεραπεία.
Μην περιμένεις να καταλάβουν όλοι τι είναι και τι κάνει η συμβουλευτική και η θεραπεία. Μερικοί ίσως σκεφτούν ότι ‘δεν πας καλά’ ή να νιώσουν την έκπληξη και την απορία ‘πώς εσύ που είσαι μια χαρά φυσιολογικό άτομο έχεις ανάγκη από τέτοια; ’. Συνήθως, αυτή η αντιμετώπιση οφείλεται στην άγνοια και στην έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης για το τι είναι και πώς λειτουργούν οι ψυχολογικές θεραπείες. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείς κι εσύ έτσι.

Δεν φταίει ποτέ μόνο ένα πράγμα…(ούτε καν μόνο οι γονείς σου) !
Το στερεότυπο που κυρίως επικρατεί για την θεραπεία είναι ότι πας εκεί για να μιλήσεις για τους οι γονείς σου και για το πώς σου ‘κατέστρεψαν’ τη ζωή. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα έτσι. Οι γονείς μπορεί να έρχονται ως θέμα στη θεραπεία αλλά όχι τόσο πολύ όσο ίσως μπορεί να φαντάζεσαι. Μπορεί να έχεις κατά καιρούς μια ουσιαστική συζήτηση με το θεραπευτή ή τη θεραπεύτριά σου για τις σχέσεις με τους γονείς σου και την οικογένειά σου αλλά δεν είναι πάντα το κυρίαρχο θέμα. Μπορείς να μιλήσεις για όποια θέματα σε απασχολούν, ακόμα και για τον καιρό!

Ο χώρος είναι όσο σημαντικός όσο και ο/η θεραπευτής σου.
Ο κάθε θεραπευτής έχει το δικό του επαγγελματικό στιλ στο χώρο του. Μπορεί, επίσης, να βλέπεις το θεραπευτή σου σε ένα χώρο απλό και πιο ουδέτερο όπως π.χ. ένα ιατρείο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο χώρος του θεραπευτή σου ή της θεραπεύτριάς σου είναι σημαντικό να σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και ότι εκεί μπορείς να εκφραστείς με ασφάλεια και εχεμύθεια.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο.
Υπάρχει ποικιλία στη διάρκεια των θεραπειών. Άλλες είναι βραχείες- δηλαδή ο αριθμός των συνεδριών μπορεί να είναι περιορισμένος, για παράδειγμα συνήθως από 6-20. Αυτές οι θεραπείες συνήθως επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα που μπορεί να σε απασχολεί. Υπάρχουν και οι πιο μακρόχρονες θεραπείες όπου έχεις περισσότερο χρόνο και το χώρο να εξερευνήσεις τον εαυτό σου και να καλύψεις τις μοναδικές σου ανάγκες. Το τι θα διαλέξεις εξαρτάται από το τι θέλεις και πού θες να φτάσεις – όπως συμβαίνει κι όταν θες να μάθεις μια ξένη γλώσσα. Για παράδειγμα, σε ένα ταχύρρυθμο τμήμα θα μάθεις να επικοινωνείς καλά για τα βασικά. Σε ένα πιο μακρόχρονο πρόγραμμα θα μάθεις καλύτερα τη γλώσσα. Η επιλογή είναι δική σου. Επειδή, όμως, κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ξεχωριστή, πάντα μπορείς να το συζητήσεις αυτό με το θεραπευτή ή τη θεραπεύτρια που θα επιλέξεις.

Εσύ θα αποφασίσεις ποιος είναι ο καλύτερος θεραπευτής για ‘σενα.
Όπως και όταν θέλεις να διαλέξεις οποιαδήποτε άλλη σημαντική υπηρεσία έτσι μπορείς να διαλέξεις και ψυχολόγο. Στη θεραπεία θα αφιερώσεις χρόνο και χρήματα οπότε θα ήταν καλό – και μπορεί να χρειαστεί – να κάνεις μια μικρή έρευνα.
1.    Ψάξε για την καλύτερη βοήθεια για ‘σενα. Μπες στο Διαδίκτυο, πάρε πληροφορίες από έγκυρες ιστοσελίδες και ιστοσελίδες αναγνωρισμένων συλλόγων ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών. Οικειοποιήσου με το θέμα.
2.    Ρώτα το γιατρό σου ή κάποιον που εμπιστεύεσαι αν γνωρίζει κάποιον να σου συστήσει.
3.    Ρώτα τον θεραπευτή σου για οποιαδήποτε απορία έχεις για τη θεραπεία. Πάντα μπορείς να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη ή να βρεις άλλο θεραπευτή.

Άρτεμις Αντωνίου, BSc(Hons), ΜSc
Σύμβουλος Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια

Τ: 6944 524 879 | W: www.artemisantoniou.com |E: artemisantoniou@gmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.