Πένες all’ arrabiata με μελιτζάνες

new_5043877a_blog.jpg
Υλικά για 4 άτομα
 
1 μέτρια μελιτζάνα (1/2 κιλό περίπου), ξεφλουδισμένη κατά λωρίδες και κομμένη σε κύβους
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
2 φλιτζάνια ντομάτες τριμμένες
1 πρέζα ζάχαρη
½ κιλό ζυμαρικά πένες
2/3 φλιτζανιού σκληρή γραβιέρα τριμμένη
ξύσμα παρμεζάνας για το σερβίρισμα
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-4 πιπεριές ξερές, καυτερές (ρeρerοncini), ψιλοκομμένες ή ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
αλάτι 

 

 

Εκτέλεση

Βάλτε τις μελιτζάνες σε τρυπητό, αλατίστε, ανακατέψτε τρίβοντας και αφήστε τις να στραγγίσουν για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε και πιέστε με χαρτί κουζίνας να βγουν τα νερά. Πασπαλίστε με αλεύρι και ανακατέψτε. Σε βαθύ τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει, δοκιμάστε βάζοντας ένα κομμάτι μελιτζάνας: πρέπει να τσιτσιρίζει ζωηρά. Τηγανίστε τις μελιτζάνες ανακατεύοντας για 4 λεπτά περίπου να ροδίσουν καλά. προσθέτοντας κι άλλο ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Βάλτε ένα τρυπητό πάνω από μια γαβάθα και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τις μελιτζάνες εκεί να στραγγίσουν. Μαζέψτε το λάδι που στραγγίζει. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά στο ελαιόλαδο που μαζέψατε προσθέτοντας κι άλλο αν χρειάζεται. Προσθέστε το σκόρδο και την πιπεριά ή το καυτερό πιπέρι και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και βράστε σε δυνατή φωτιά για ακόμα 1λεπτό. Βάλτε στη συνέχεια την τομάτα και τη ζάχαρη και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Βράστε τα ζυμαρικά, στραγγίστε τα (μην τα ξεπλένετε με κρύο νερό), μεταφέρετε σε βαθιά γαβάθα, προσθέστε τη σάλτσα, τις μελιτζάνες και τη γραβιέρα και ανακατέψτε. Τελειώστε πασπαλίζοντας με μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα.

«Θυμωμένη» λέγεται αυτή n σάλτσα –arrabiare σημαίνει «γίνομαι κόκκινος από θυμό»– και παίρνει το όνομά της από τις καυτερές πιπεριές ρeρerοncini.


Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr