Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή

new_826285_blog.jpg
Υλικά για 8 – 10 άτομα (3 ½ φλιτζάνια)

2-3 μεγάλες μελιτζάνες (περίπου 1 κιλό)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1-2 κουταλάκια του γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο
3 πράσινες, γλυκές πιπεριές, ξεσποριασμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1-2 φρέσκες, καυτερές πιπεριές, χονδροκομμένες
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ½  φλιτζάνι φύλλα μαϊντανό
½ φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα (με το φλούδι)
2-3 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο ξίδι ή μηλόξιδο
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκι (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Πλύνετε και σκουπίστε τις μελιτζάνες. Προθερμάνετε το γκριλ και ψήστε τις ψηλά, κοντά στην αντίσταση, γυρίζοντάς τες, μέχρι το φλούδι να μαυρίσει, για 40 λεπτά περίπου, για να αποκτήσουν καπνιστή γεύση. Αν Θέλετε πιο έντονη την καπνιστή γεύση, ψήστε στα κάρβουνα ή στο γκάζι. Μπορείτε ακόμα να τις ψήσετε στο ηλεκτρικό μάτι, απλώνοντας πάνω του τριπλή στρώση αλουμινόχαρτου: ψήστε για 20-30 λεπτά, αφήνοντας πρώτα να μαυρίσουν μια-δυο πλευρές, και κατόπιν γυρίστε κι απ’ τις άλλες (οι μελιτζάνες υπενθυμίζουμε ότι είναι ολόκληρες και όχι κομμένες σε φέτες). Όταν οι μελιτζάνες κρυώσουν λίγο, αφαιρέστε το φλούδι, πετάξτε τα σπόρια, κι αφήστε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Σε τηγάνι κάψτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές, για 10 λεπτά περίπου. Ρίξτε πιπέρι, βγάλτε από τη φωτιά κι αφήστε να κρυώσουν λίγο. Βάλτε σε μπλέντερ το σκόρδο μαζί με τις πιπεριές με το λάδι τους, το μαϊντανό, τα αμύγδαλα, το ξίδι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αλάτι. Λιώστε ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ και μαζεύοντας με σπάτουλα ότι κολλάει στα τοιχώματα τον δοχείου. Αν θέλετε η μελιτζανοσαλάτα να είναι λεία, βάλτε στο μπλέντερ και τη στραγγισμένη μελιτζάνα. Επειδή εγώ την προτιμώ χοντροκομμένη, λιώνω τη μελιτζάνα στο μύλο των λαχανικών και μετά την ανακατεύω με τις πιπεριές και τα άλλα λιωμένα υλικά σε γαβάθα, προσθέτοντας αλάτι ή ξίδι, αν χρειάζεται. Μεταφέρετε τη μελιτζανοσαλάτα σε γαβάθα κι αφήστε τη στο ψυγείο για μία βραδιά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο σουμάκι, αν θέλετε (Το σουμάκι είναι μπαχαρικό Ανατολίτικο καθόλου καυτερό με πολύ ενδιαφέρουσα ξινούτσικη γεύση).

Τρώγεται με ψωμί ή ωμά λαχανικά, ή σερβίρεται με ψητές ή βραστές πατάτες, και σαν συνοδευτικό με φιλέτο ψάρι και κοτόπουλο.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr