Υλικά για 4 άτομα
4-6 στρογγυλά κολοκύθια
250γρ κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
1 φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα (φρέσκα ή κονσέρβας)
2 φέτες μπέικον
4 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών
2 μεγάλες ντομάτες στον τρίφτη
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι πουρέ πατάτας (ή μπεσαμέλ)
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας με ψιλοκομμένα ντοματάκια
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Πλένετε και κόβετε το επάνω μέρος των κολοκυθιών (μην το πετάξετε). Αδειάζετε προσεκτικά με ένα κουταλάκι του γλυκού το εσωτερικό τους και περνάτε τη μισή τους σάρκα από το μπλέντερ. Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο τον κιμά με το μισό κρεμμύδι και το μπέικον. Προσθέτετε τα μανιτάρια και το μέσα των κολοκυθιών που λιώσατε στο μπλέντερ. Αφού σοταριστούν καλά, προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μαζί με μισό ποτηράκι νερό. Όταν εξατμιστούν καλά τα υγρά, βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το τυρί και ανακατεύετε καλά. Γεμίζετε με το μίγμα τα κολοκύθια, σκεπάζετε με τον πουρέ πατάτας (ή την μπεσαμέλ) και πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο. Βάζετε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί, βάζοντας δίπλα τους και τα καπελάκια τους (τα οποία έχετε κρατήσει).
Εντωμεταξύ, έχετε ετοιμάσει μια απλή σάλτσα ντομάτας: σοτάρετε το υπόλοιπο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνετε τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη. Περιχύνετε τα κολοκύθια με αυτή τη σάλτσα, σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και τα βάζετε να ψηθούν στους 160 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει το εξωτερικό τους (τα τρυπάτε με ένα πιρούνι για να βεβαιωθείτε). Τα ξεσκεπάζετε και τα αφήνετε να ψηθούν μέχρι να ροδίσει ο πουρές. Σερβίρονται ζεστά, βάζοντας στο κάθε το «καπελάκι» του, και περιχύνοντάς το με σάλτσα ντομάτας.