Επηρεάζει η εγκυμοσύνη την κατάσταση των δοντιών:

new2_5407795a_blog.jpg
Η εγκυμοσύνη δεν αφήνει σημάδια μόνο στο κορμί, αλλά και στην οδοντοστοιχία. Με τις νέες όμως επανορθωτικές μεθόδους μπορείτε να χαμογελάσετε και πάλι άφοβα.

Η κλινική εικόνα των δοντιών και των ούλων της γυναίκας συνήθως επιδεινώνεται μετά από μια εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές ανακατατάξεις που έχει υποστεί το σώμα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση οδοντιατρικών προβλημάτων ή την επιβάρυνση καταστάσεων που ήδη υπήρχαν. Χάρη στις σύγχρονες μεθόδους της αισθητικής οδοντιατρικής μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, να τα διορθώσουμε και να σχεδιάσουμε ένα χαμόγελο πιο όμορφο από πριν.

Αν το χρώμα των δοντιών έχει σκοτεινιάσει

Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι οι κυριότεροι εχθροί της λάμψης μιας οδοντοστοιχίας είναι ο καφές και το τσιγάρο. Πιστεύαμε μάλιστα πως αρκούσε να τα αποφεύγουμε για να διαφυλάξουμε το χρώμα των δοντιών μας. Ωστόσο, κάτι απόλυτα φυσιολογικό όπως η εγκυμοσύνη μπορεί να σκοτεινιάσει τα δόντια μας περισσότερο απ’ όσο φοβόμαστε. Η κυριότερη αιτία είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, κάτι που συνιστάται σε όλες τις εγκύους. Όταν ο σίδηρος λαμβάνεται σε μορφή χαπιού που διαλύεται στο στομάχι, δεν προκαλεί προβλήματα στα δόντια. Όταν όμως χορηγείται σε υγρή μορφή ή σε ταμπλέτα, τα επηρεάζει. Οι χρωστικές του είναι τόσο ισχυρές ώστε επιδρούν στο χρώμα τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που «γκριζάρουν» τα δόντια. Το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη, ένα συνηθισμένο φάρμακο που χορηγείται ακόμη και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αφήσει πάνω τους λεκέδες.

Η λύση; Λεύκανση Δοντιών

Η πιο γρήγορη και ανώδυνη μέθοδος που λευκαίνει τα δόντια χωρίς να καταστρέφει την αδαμαντίνη τους είναι το Smartbleach, που εφαρμόζεται με τη βοήθεια του ΚΤΡ Laser σε μία μόνο επίσκεψη. Η θεραπεία αποτελείται από-ένα κόκκινο τζελ υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο απλώνεται στα δόντια και ενεργοποιείται με το πράσινο φως του λέιζερ. Ωστόσο, το υλικό αυτό ενέχει κάποιους κινδύνους, καθώς σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει φθορές στην αδαμαντίνη. Το τζελ του Smartbleach έχει βασικό ρΗ, δηλαδή δεν είναι όξινο, άρα δεν φθείρει τα δόντια. Συγχρόνως, το ΚΤΡ Laser δεν αυξάνει τη θερμοκρασία και κατά συνέπεια δεν προκαλεί πόνο. Επιπλέον, η επέμβαση ολοκληρώνεται στο ιατρείο χωρίς να ακολουθείται από εφαρμογή του τζελ με μασελάκια στο σπίτι. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής δεν χρειάζεται να καταπίνει τα λευκαντικά οξέα, ούτε όμως και να κινδυνεύει από αφυδάτωση στα δόντια εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης του λευκαντικού τζελ. Στο τέλος της θεραπείας γίνεται ειδική φθορίωση, κατά την οποία ένα φθοριούχο διάλυμα απλώνεται στα δόντια και ενεργοποιείται από το λέιζερ ώστε να τα κάνει πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα.

Αν η αδαμαντίνη τους έχει φθαρεί

Τα δόντια που σπάνε είναι μια συνηθισμένη εικόνα μετά την εγκυμοσύνη. Μερικές φορές χάνουν μικρά, σχεδόν αόρατα κομματάκια, ενώ σπανιότερα υποφέρουν από κανονικά κατάγματα. Ο λόγος είναι η διάβρωση της αδαμαντίνης. Η κυριότερη αιτία της διάβρωσης είναι τα οξέα στη στοματική κοιλότητα. Η οξύτητα του στόματος αλλάζει τόσο εξαιτίας των τροφών που καταναλώνουμε (π.χ. αναψυκτικά), όσο και για λόγους που συνδέονται με την κατάσταση της γαστροοισοφαγικής κοιλότητας. Οι γυναίκες που υποφέρουν από συχνούς εμετούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (κάτι που συνδέεται με τις ναυτίες) υποφέρουν περισσότερο από τη διάβρωση των δοντιών. Μήπως παράλληλα φταίει και το γεγονός ότι το μωρό τραβάει το ασβέστιο από τα δόντια της μαμάς καθώς μεγαλώνει μέσα στη μήτρα της; Κάτι τέτοιο είναι μύθος και δεν έχει καμιά επιστημονική βάση. Η πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου είναι τα οστά της μητέρας, αλλά και οι θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνει. Όχι όμως τα δόντια της.

Η λύση; Bonding

θα μπορούσε να περιγραφεί ως «γλυπτική δοντιών», ένα είδος δηλαδή σμίλευσης και αναδόμησης τους. Αν θέλουμε να διορθώσουμε το σχήμα των δοντιών ή να τους χαρίσουμε ένα χρώμα πιο ανοιχτό από αυτό που πετυχαίνει η λεύκανση, τότε προτείνουμε τη γλυπτική δοντιών, με στόχο να επικαλύψουμε τα προβλήματα με υλικά όπως η ρητίνη ή να επανασχεδιάσουμε το σχήμα τους. Η συνθετική ρητίνη, το υλικό που χρησιμοποιείται στην τεχνική του bonding, θεωρείται το μικρό θαύμα της κοσμητικής οδοντιατρικής. Συστήνεται για την επιδιόρθωση ραγισμένων ή σπασμένων δοντιών, την κάλυψη της δυσχρωμίας, το γέμισμα των κενών, αλλά και τη διόρθωση ενός στραβού δοντιού χωρίς ορθοδοντική. Η τεχνική ολοκληρώνεται σε μία μόνο επίσκεψη, κατά την οποία ο οδοντίατρος σμιλεύει με τον τροχό τα δόντια, έτσι ώστε να μπορέσει να επικολλήσει τις όψεις ρητίνης. Στη συνέχεια, η συνθετική ρητίνη απλώνεται σε αρκετές επιστρώσεις και σταθεροποιείται με τη βοήθεια της συσκευής του φωτοπολυμερισμού. Τέλος, ο οδοντίατρος σμιλεύει με διάφορα εργαλεία τα «χτισμένα» δόντια και τους δίνει το επιθυμητό σχήμα. Το αποτέλεσμα διαρκεί έξι έως οχτώ χρόνια.

Αν η αδαμαντίνη έχει φθαρεί πολύ

Όταν η κατάσταση των δοντιών είναι ήδη επιβαρημένη, τότε δυστυχώς η εγκυμοσύνη κάνει τα πράγματα να χειροτερέψουν. Για τα δόντια που έχουν αδυνατίσει πολύ και ουσιαστικά έχουν καταστραφεί, ο οδοντίατρος προτείνει την επικάλυψη τους με όψεις πορσελάνης.

Η λύση; Όψεις πορσελάνης.

Αποτελούν το «δομικό» υλικό στις οδοντοστοιχίες όλων των αστεριών της μόδας, αλλά και του κινηματογράφου. Χάρη στην αντοχή της καθώς και τη φυσική όψη της, η πορσελάνη θεωρείται η πιο κατάλληλη πρώτη ύλη για την επικάλυψη των δοντιών. Αν και κοστίζει ακριβότερα από τις όψεις ρητίνης που χρησιμοποιούνται στο bonding, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ιδανική λύση, αφού τα δόντια δεν απορροφούν τις χρωστικές από τα ροφήματα, ενώ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, από δέκα έως δεκαπέντε χρόνια. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις. Στο πρώτο ραντεβού γίνεται η προετοιμασία των δοντιών και στο δεύτερο επικολλούνται οι λεπτές φλούδες πορσελάνης στην μπροστινή τους επιφάνεια. Η τοποθέτηση σταθεροποιείται με το ειδικό φως.

Αν τα ούλα ματώνουν

Η αιμορραγία και το πρήξιμο των ούλων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Φαίνεται πως μια ισχυρή ορμονική συγκυρία επηρεάζει τη λειτουργία τους και προκαλεί αυτού του είδους τα προβλήματα. Έχει αποδειχτεί πως η ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη είναι μια ειδική φλεγμονώδης κατάσταση στην οποία έχουμε προδιάθεση. Φαίνεται πως η φλεγμονή συνήθως προϋπήρχε στο στόμα και επιδεινώθηκε εξαιτίας της κακής στοματικής υγιεινής και της επίδρασης των ορμονικών αλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, η φλεγμονή γίνεται εντονότερη μεταξύ δεύτερου και τρίτου μήνα, καθώς σχετίζεται με την αύξηση των υποφυσιακών γοναδοτροπινών. Το ίδιο συμβαίνει στον έβδομο και στον όγδοο μήνα εξαιτίας της αύξησης της προγεστερόνης. Η θεραπεία των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αμέσως μετά τον τοκετό.

Η λύση; θεραπεία με βαθιά απόξεση.

Η αντιμετώπιση ξεκινάει με επισκέψεις στον οδοντίατρο από τον τρίτο μήνα και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο μήνες σε όλη τη διάρκεια της κύησης, αλλά και μετά τον τοκετό. Ο ειδικός καθαρίζει το εσωτερικό των ούλων και απομακρύνει τα βακτηρίδια, την πέτρα και τις τοξίνες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί υπερήχους. Στη συνέχεια, αποστειρώνει τους περιοδοντικούς θυλάκους με τη συσκευή ΚΤΡ Laser. Μελέτες έχουν δείξει πως η αντιμετώπιση με λέιζερ επιταχύνει την αναγέννηση του άρρωστου ιστού.

Αν τα ούλα είναι υπερτροφικά

Μερικές φορές η εγκυμοσύνη οδηγεί σε υπερπλασία των ούλων. Ο ιστός τους σκεπάζει τα δόντια και το χαμόγελο μας «μικραίνει». Για να περιορίσουν το μέγεθος των ούλων και να αποκαλύψουν τα κρυμμένα δόντια, οι ειδικοί της αισθητικής οδοντιατρικής προτείνουν μια θεραπεία ουλεκτομής με λέιζερ C02.

Η λύση; θεραπεία του Gummy Smile.

Πρόκειται για τεχνική που εφαρμόζεται τόσο στην υπερπλασία όσο και στις φυσιολογικές περιπτώσεις όπου τα δόντια δείχνουν μικρά και τα ούλα μεγάλα (gummy smile). Με τη βοήθεια του λέιζερ C02 μπορούμε να ξανασχεδιάσουμε το περίγραμμα των ούλων. Η ακτίνα του λέιζερ αφαιρεί το τμήμα των ούλων που καλύπτει τα δόντια. Έτσι, η οδοντοστοιχία αποκαλύπτεται. Το λέιζερ C02 κόβει σαν νυστέρι χωρίς αιμορραγία. Η επέμβαση είναι τόσο ανώδυνη, ώστε δεν χρησιμοποιούμε καν αναισθητικό. Στη συνέχεια, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, το δόντι επικαλύπτεται με όψη πορσελάνης.



Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης
Χειρουργός Οδοντίατρος
Επιστημονικός διευθυντής της SMILE DESIGN Ε.Π.Ε
Μέλος του οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών
www.pkarpodinis.com