Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι νερό
75γρ μαργαρίνη light
1 φλιτζάνι αλεύρι απλό
½ κουταλάκι αλάτι
4 αυγά
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
ξύσμα 1 λεμονιού
Βάζετε το νερό και τη μαργαρίνη να βράσουν σε μια κατσαρόλα. Μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι και κατόπιν το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει μια στρογγυλή μπάλα. Βγάζετε από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει λίγο και κατόπιν ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας με το μίξερ, με το εργαλείο για τις ζύμες. Το μίγμα θα γίνει σφιχτό και γυαλιστερό. Με ένα κουτάλι παίρνετε ζύμη και τοποθετείτε πάνω σε λαδόκολλα σε μεγάλο ταψί, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Αν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε τη ζύμη σε κορνέ και να κάνετε μακρουλά σχέδια στα εκλέρ σας. Ψήνετε στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά και κατόπιν στους 160 για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν από μέσα. Μόλις ψηθούν τα χαράζετε για να φύγει ο ατμός από μέσα.
Για την κρέμα
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40γρ (περίπου 5 κοφτές κουταλιές της σούπας) κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλια (ή βανίλια σε σκόνη)
Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε οι σπόροι να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα και τα τοποθετείτε στη φωτιά. Αν δεν βρείτε κλωνάρι βανίλιας βάλτε 2 μικρές συσκευασίες τριμμένης βανίλιας.
Ανακατεύετε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα, ρίχνετε περίπου το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύετε καλά και το αδειάζετε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
Συνεχίζετε το δυνατό ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει βγάζετε από τη φωτιά. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζετε με μεμβράνη έτσι ώστε η επιφάνεια της κρέμας να εφάπτεται στη μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρέστε το κλωναράκι βανίλιας (εφόσον έχετε χρησιμοποιήσει κλωναράκι κι όχι βανίλια σε σκόνη) και «μαλακώστε» τη μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή και βελούδινη.
Κόβετε τα εκλέρ στα δύο και τα γεμίζετε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή, ακόμα καλύτερα, ενός κορνέ.
Για τη σος σοκολάτας
125γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1 κρόκος αυγού
¼ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
2-3 κουταλιές σούπας λικέρ της αρεσκείας σας
1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
Βάζετε τη σοκολάτα, τον κρόκο, τον χυμό και το ξύσμα σε μπεν-μαρί να λιώσει (αν δεν έχετε ειδικό σκεύος μπεν-μαρί μπορείτε να βάλετε μια μικρή κατσαρόλα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα που βράζετε νερό αρκεί να είστε βέβαιοι ότι η μικρή κατσαρόλα δεν εφαρμόζει στον πάτο της μεγάλης). Μόλις λιώσει βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το λικέρ και ανακατεύετε. Αμέσως μετά ρίχνετε την κρέμα γάλακτος κι επίσης ανακατεύετε καλά και τέλος ρίχνετε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε δύο κουταλιές νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Βάζετε και πάλι τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσουν και να γίνουν μια υπέροχη σοκολάτα. Κατόπιν ρίχνετε αρκετό πάνω από τα εκλέρ που φτιάξατε.