Τα σπαράγγια είναι ένα ζουμερό, τρυφερό λαχανικό, που καταναλώνεται εδώ και πολλούς αιώνες. Θα το βρείτε στην αγορά από τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες (περίπου 300) σπαραγγιών, αλλά προσοχή: μόνο 20 είναι κατάλληλες προς βρώση. Θεωρείται λαχανικό πολυτελείας και υψηλής μαγειρικής κι αυτό γιατί πωλείται σχετικά ακριβά.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε σε Μεσογειακές περιοχές, όπως στην Αίγυπτο. Σήμερα τα σπαράγγια καλλιεργούνται σε χώρες με εύκρατο κλίμα όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό, το Περού, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες Μεσογειακές χώρες.
Τα σπαράγγια αποτελούν φυσικό διουρητικό. Η διουρητική τους δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλλιο και στην ασπαραγγίνη, ενώ η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επιπλέον, περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο συσχετίζεται με τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr