Τα βότανα, πέρα από το εξαίσιο άρωμά τους και την ωραία γεύση που δίνουν στα φαγητά και τις σαλάτες μας ξεχωρίζουν ακόμα για τις ξεχωριστές ιδιότητές ως προς διάφορες παραμέτρους υγείας.
Παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά, αναφέροντας και κάποια από τα οφέλη κατανάλωσής τους στη υγεία μας.
• Κόλιαντρος ή κολίανδρος
Τον βρίσκουμε αποξηραμένο όλο το χρόνο, είτε σε ολόκληρους καρπούς ή σε μορφή σκόνης. Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια σε διάφορες κουζίνες ανά τον κόσμο, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι περιέχει συστατικά που δρουν κατά της σαλμονέλας και αρκετά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
• Βασιλικός
Υπάρχουν πάνω από 60 ποικιλίες βασιλικού! Και όλες είναι υπέροχες! Ο βασιλικός εθεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες ιερό βότανο και αυτό ίσως οφείλεται στα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας. Συστατικά του βασιλικού προστατεύουν τις κυτταρικές δομές από το οξειδωτικό στρες, ενώ κάποια έλαια που περιέχει φαίνεται να έχουν αντιβακτηριδιακή προστασία. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που λένε ότι τα έλαια αυτά δρουν ενάντια στους μικροοργανισμούς όπως ο σταφυλόκοκκος και οι ψευδομονάδες. Επίσης, ο βασιλικός περιέχει β-καροτένιο και μαγνήσιο τα οποία συμβάλλον στην υγεία της καρδιάς.
• Δυόσμος
Άλλο ένα βότανο που κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική κουζίνα. Πέρα όμως από τη χρήση του μέσα στις συνταγές μας, ο δυόσμος μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο αφέψημα, με δράση κατά της διάρροιας και διαφόρων μολύνσεων της στοματικής κοιλότητας.
• Κανέλλα
Η κανέλλα αποτελεί ένα από τα πιο αρωματικά φυτά, το οποίο συναντούμε τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Μάλιστα, η κανέλα, με το τόσο χαρακτηριστικό άρωμά της και τη γλυκιά της γεύση μπορεί να βοηθήσει στο να ελαττώσουμε τη χρήση συστατικών που προσδίδουν επιπλέον θερμίδες στο φαγητό! Τα ξυλάκια της κανέλλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αφεψήματος το οποίο δρα κατά των πόνων της εμμήνου ρήσης. Τέλος, το αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διάλυμα για πλύσεις σε περίπτωση έντονου πονόδοντου.
• Θυμάρι
Συναντάται σε αφθονία στην ελληνική γη και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γι αυτό! Πέρα από την ωραία γεύση που δίνει στα φαγητά μας, το θυμάρι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα, με δράση κατά του βήχα, των γαστρεντερικών διαταραχών και της διάρροιας. Επίσης, οι πλύσεις πληγωμένων περιοχών με αφέψημα θυμαριού βοηθούν στην επούλωση των πληγών.
• Γλυκάνισος
Όπως και το θυμάρι, έτσι κι ο γλυκάνισος, όταν βράσουμε τους αποξηραμένους καρπούς του θα μας δώσει ένα εξαιρετικό αφέψημα που θα βοηθήσει στο να μετριάσει το βήχα, σε στοματικές διαταραχές ενώ αποτελεί επίσης ένα ήπιο καθαρτικό.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr