Πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος σας;

4144311_blog.jpg

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει από αϋπνία, ενώ ακόμα περισσότεροι άνθρωποι (περίπου τα 2/3 του πληθυσμού) συχνά παραπονιούνται για διαταραχές στον ύπνο τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2007 οι Αμερικάνοι ξόδεψαν περισσότερα από 3 δις. δολάρια σε φάρμακα που υποβοηθούν τον ύπνο.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε περάσει περιόδους στις οποίες ξυπνάμε στον ύπνο μας, δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε το πρωί, αισθανόμαστε νύστα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας κ.α. Οι διαταραχές αυτές φυσικά επιδρούν αρνητικά στην διάθεση, στη συγκέντρωση  και συνολικά στην απόδοσή μας στη δουλειά, στο σχολείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, οι διαταραχές στον ύπνο ακόμα και για ένα βράδυ οδηγούν σε μείωση της απόδοσης και της ικανότητας συγκέντρωσης κατά περίπου 30% την επόμενη μέρα.

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τον ύπνο μας

Θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες, η τρυπτοφάνη και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αϋπνιών. Η τρυπτοφάνη φαίνεται να είναι ίσως η πιο σημαντική θρεπτική ουσία για την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς στον οργανισμό μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και υποβοηθά τον ύπνο. Τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη, όπως το γάλα, αλλά και τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες αυξάνουν τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα, όπως όλα τα αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου. Αντίστοιχα, και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, και έμμεσα βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου (προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών Β). Άλλα τρόφιμα που φαίνεται να συμβάλλουν είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, αλλά και μυρωδικά, όπως ο άνηθος ή ο βασιλικός.

Tip 1: Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες στο βραδινό γεύμα, και ιδίως λιπαρά φαγητά! Υπερμεγέθη γεύματα οδηγούν συνήθως σε στομαχικές διαταραχές που συνδέονται με διαταραχές στον ύπνο και επιδεινώνουν τα συμπτώματα αϋπνίας.

Tip 2: Αντίστοιχα, δεν πρέπει να πάτε στο κρεβάτι σας με άδειο στομάχι, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι θα «χάσετε» τον ύπνο σας. Η υπογλυκαιμία προκαλεί την έκκριση ορμονών (προκειμένου να ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα), οι οποίες ουσιαστικά διεγείρουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία του ύπνου.

Ιδανικές επιλογές για ελαφρύ βραδινό:
• 1 μικρό πιάτο λευκά μακαρόνια ή ρύζι
• 1 μπολ σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και 1 φέτα τυρί

Ιδανικές επιλογές για ένα μικρό γεύμα προ ύπνου (1-2 ώρες πριν τον ύπνο):
• Ένα χλιαρό ποτήρι γάλα
• 1 κ γλυκού μέλι
• 2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή κράκερ σικάλεως
• Φρούτα

Πηγή: nutrimed.gr

Πυρογιάννη Βασιλική MSc

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος